Hirdetés

Fujitsu blog: szuperszámítógép neutrínódetektáláshoz

A Tokiói Egyetem Super-Kamiokande neutrínóobszervatóriumához rendelt számítógép elődjénél háromszor nagyobb teljesítményű lesz.

Japán Gigu megyéjében, a Kamioka bányában egy kilométerrel a föld felszíne alatt egy csodálatos építmény rejtőzik, a Super-Kamiokande neutrínóobszervatórium. A 42 méter magas és 39 méter átmérőjű, ötvenezer tonna vízzel feltöltött csarnok falán több mint tizenegyezer fotoelektron-sokszorozó figyeli az atomi részecskék kölcsönhatását a vízzel. Szerencsés esetben akár egy szupernóvából származó neutrínót is detektálni lehet a Super-Kamiokande segítségével, ahogy ez 1987-ben, két évvel a létesítmény megnyitása után sikerült is a világon elsőként. A feladat csöppet sem egyszerű; ugyan milliónyi vesz körül minket, de mégis, egy neutrínó át tudja szelni a Földet anélkül, hogy kölcsönhatásba kerülne annak bármely atomjával. Szemléletes példa, hogy egy fényév(!) vastagságú ólomfalon a rásugárzott neutrínók nagyjából fele át tudna haladni.

Sosem lehet tudni, mikor sikerül egy neutrínót felfogni, ezért a gigászi detektor megszakítás nélkül működik. Érzékelői napi szinten hozzávetőleg 45 TB nyers mérési adatot generálnak, amiből 500 GB további feldolgozást és elemzést igénylő adatot nyernek ki. A Fujitsu 1993 óta látja el szuperszámítógépekkel a Super-Kamiokandét, idén szeptemberben pedig elkezdődött a legfrissebb modell tervezése, mely jövő márciusban áll majd munkába. Utódjánál háromszor nagyobb számítási teljesítménnyel és hasonló arányban megnövelt tárolási rendszerrel kalkulálnak.

A szuperszámítógép számolási kapacitását 85 darab PRIMERGY RX2530 M2 szerver adja összesen 170 darab Intel Xeon E5-2600 v4 családba tartozó processzorral, ami 2380 processzormagot jelent, a SPECint_rate2006 mérésben 107 100 pontos eredményt hozva. A nagymennyiségű adat feldolgozását elosztott fájlrendszer végzi nyolc darab PRIMERGY RX2540 M2 szerveren és ugyanennyi ETERNUS DX200 S3 tárolórendszeren, összesen 8 petabyte adattároló kapacitással. Az új infrastruktúra harmadik része a fotoelektron-sokszorozók nyers jelét összegyűjtő modul, ami negyven darab PRIMERGY RX2530 M2 szerverből és egy ETERNUS DX100 S3 adattároló modulból áll, innen mennek az adatok az elosztott fájlrendszerbe elemzésre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés