Hirdetés

Fujitsu blog: szuperszámítógép mesterséges intelligenciához

A japán RIKEN kutatóközpontnak készül az NVIDIA GPU-kra alapozó, mélytanulásra kihegyezett óriás.

Óriási ütemben fejlődik a mesterséges intelligencia, a kutatásokban pedig Japán az éllovas, ahol a Fujitsunak is komoly szerepe van a fejlesztésekben. A RIKEN kutatóközpontban tavaly alakult meg a Center for Advanced Intelligence Project (AIP) csoport, mely pontosan erre a témára fókuszál. Fő eszközük a kutatásban és fejlesztésben egy új, egyelőre még névtelen szuperszámítógép lesz, amit a Fujitsu készít. Nagygépes viszonylatban 4 PFLOPS maximális számítási kapacitása nem annyira kiemelkedő, de az a különlegessége, hogy kifejezetten mélytanulásra hegyezték ki.

NVIDIA DGX-1 mélytanuló modulok a RIKEN szuperszámítógépében
NVIDIA DGX-1 mélytanuló modulok a RIKEN szuperszámítógépében [+]

Hardveres alapját hármas rendszer alkotja. Az elsőben 24 darab, kifejezetten mesterséges intelligencia feladatokhoz fejlesztett, NVIDIA DGX-1 szerver dolgozik. Ezekben a 3U magas fiókokban fejenként nyolc-nyolc Pascal architektúrás Tesla P100 gyorsítóé a főszerep, melléjük két Xeon E5-2698 v3 processzor (Haswell-EP alapú 16 magos) került. A rendszermemória 512 GB, a gyorsítók pedig további 128 GB fölött rendelkeznek, míg az adattár szerepét négy darab 480 GB-os Samsung PM863 SSD tölti be.

A második modulban 32 darab Fujitsu PRIMERGY RX2530 M2 szerver dolgozik. Ezek az 1U magas fiókok fejenként két, Broadwell-EP architektúrás Intel Xeon E5-2600 v4 családba tartozó processzornak adnak helyet, akár 1536 GB DDR4 memóriával is felkonfigurálhatóak, és tíz darab 2,5 hüvelykes adattárat fogadnak. A nagysebességű adattároló részleg is a Fujitsutól érkezik. Hat darab PRIMERGY RX250 M2 szervert (szintén két Xeon E5-2600 v4  processzorfoglalattal, de több adattárolóval) és nyolc ETERNUS DX200 S3 adattároló tömböt állítottak rendszerbe, így összesen több mint kétezer adattárat tudnak telepíteni. Az I/O műveletek megfelelő sebességre gyorsításához pedig még egy ETERNUS DX100 S3-at vetettek be, megpakolva a leggyorsabb SSD-kkel.

A mélytanuló óriást a Fujitsu yokohamai adatközpontjában helyezik majd el. Az NVIDIA mélytanuló, felhős szofterkörnyezete mellett a Fujitsu egyedi szoftverei futnak majd rajta, amelyek többek közt a feladatok ütemezéséért, monitorozásáért és a biztonsági funkciókért felelnek majd. A szuperszámítógép már lényegében készen van, áprilisban helyezik üzembe. Egy érdekes adat, hogy fogyasztása meghaladja majd a 100 kilowattot, amiből az NVIDIA DGX-1 modulok 76,8 kilowattot tesznek ki.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés