Hirdetés

Ütős USB 3.0-s vezérlővel állt elő a Fresco Logic

A Fresco Logic bejelentette az FL1100 jelzésű USB 3.0-s szabványt támogató vezérlőjét, mely elsősorban képességeivel hívja fel magára a figyelmet. A megcélzott piac nagyon értékes, mivel az USB 3.0-s termékekre való kereslet robbanásszerűen nőhet, miközben egyedül az AMD kínál olyan alaplapi vezérlőhidat, mely integrált szolgáltatás formájában támogatja az új USB-s felületet. Ezzel a különálló USB 3.0-s vezérlőkre óriási a kereslet. A legjobb eredményeket a Renesas tudja felmutatni, mely vállalat amellett, hogy az AMD-től is beszedi a licencpénzt, a legtöbb vezérlőhíd eladásával számolhat manapság.

Annak kicsi az esélye, hogy a Fresco Logic FL1100-as lapkája megtöri a Renesas uralmát, de a termék technikailag mindenképpen kitűnik a többi megoldás közül. Az újdonság meglehetősen nagy 9x9 mm-es kiterjedésű, és a négy darab USB 3.0-s kimenet támogatásának köszönhetően 116 tűvel kapcsolódik az alaplapra, azaz nem a legolcsóbb megoldás lesz a piacon. A rendszer PCI Express 2.0-s interfészre köthető, és a GoXtream xHCI vezérlőre épít. Utóbbi előnye, hogy a vezérelt USB 3.0-s portok a párhuzamosan történő, aktív használat mellett sem vesztenek sokat a sebességükből.

Az FL1100 támogatja a hardveres LPM-et (Link Power Management) is. Ennek köszönhetően azok az USB 2.0-s eszközök, melyek képesek kezelni ezt a szolgáltatást alapértelmezetten alacsony fogyasztású módban kezdik meg a működést. Ez természetesen az aktív használatuk mellett megváltozik, de ha a vezérlő érzékeli, hogy nem dolgoznak, akkor újra bekapcsolja az energiatakarékosságot. Értékes szolgáltatásokat kínál a vezérlő a csatlakoztatott eszközök töltésekor is. A Fresco Logic FL1100 az USB-IF által megkövetelt képességek mellett az YD/T 1591-2009 szabványt is támogatja. Ezzel a rendszer két töltési módot kezel, melyek közül csak az egyik aktiválódik, méghozzá a csatlakoztatott eszköz függvényében. Mint ismeretes az adott USB-s termék a vezérlőnek még a csatlakoztatás után elküld egy információt az általa támogatott töltési módról. Probléma akkor adódik, ha az USB-vezérlő ezt a módot nem támogatja, és ilyenkor a termék – biztonsági okokból – csak 500 mA-hez juthat. Az említett YD/T 1591-2009 szabványt elsősorban a kínai termékek támogatják.

A Fresco Logic FL1100 tehát meglehetősen kigyúrt vezérlő lesz. Arról sajnos nincs adat, hogy mely alaplapokra kerül, de valószínű, hogy csak a drágább termékeknél találkozhatunk vele.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés