Hirdetés

A közeljövőben akár 100 wattos teljesítmény is átvihető lesz az USB porton

Egyre több olyan hordozható eszköz jelenik meg, mely támogatja a töltést USB porton keresztül (a teljesség igénye nélkül például említhetnénk az okostelefonokat és tableteket), azonban a jelenlegi USB és USB Battery Charging 1.2 szabvány együttesen nem teszik lehetővé, hogy ezek az eszközök gyorsabban töltődhessenek, a nagyobb teljesítményigényű eszközök töltése pedig még mindig nem megoldott.

A probléma megoldásán már dolgozik az USB 3.0 Promoter Group, mely egy új USB feszültség- és áramátviteli megoldáson dolgozik, ami lehetővé tenné, hogy maximum 100 W teljesítmény is felvehető legyen a portból. Ezzel akár notebookok töltése, sőt, a működéshez szükséges energiaellátás is megoldható lenne USB porton keresztül, miközben az adatátvitelt sem kellene szüneteltetni ugyanazon a kábelen.

Mindezt a meglévő csatlakozókkal érnék el, tehát az új megoldás visszafelé kompatibilis lenne az USB 2.0, 3.0 és Battery Charging 1.2 szabványokkal is, de igény szerint nagyobb feszültséget és áramfelvételt is lehetővé tennének, valamint nem a kábel iránya határozná meg, hogy melyik eszköz lenne a töltő vagy a fogyasztó, hanem ezt egy jóval egyszerűbb átkapcsolással érnék el.

A gyártók számára készített előzetes specifikációt az USB 3.0 Promoter Group a San Franciscoban szeptemberben megrendezésre kerülő Intel Developer Forumon fogja bemutatni, míg a végleges változat a jövő év elejére készülhet el és kerülhet az USB Implementers Forumhoz (USB-IF), ami után elkezdődhet az érdemi munka, konkrétan a hardver fejlesztése és tesztelése.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés