Hirdetés

Fontos kiterjesztésekkel frissült a Vulkan 1.1

Az 1.1.86-es verzió két igen hasznos, illetve – furcsa módon – egy ellenjavallt újítást hoz.

A Khronos Group tavasszal jelentette be a Vulkan API 1.1-es verzióját, de ismét érkezett egy kisebb frissítés, amely szokás szerint javít a dokumentáción, egyértelműsítve a kérdéses részeket.

Az 1.1.86-as specifikáció még három kiterjesztéssel is bővíti a rendszert:

  • VK_KHR_driver_properties: Ez a szabványos kiterjesztés egy régóta várt funkciót biztosít, ugyanis a fejlesztők kérése volt a Khronos Group felé, hogy lekérdezhessék az adott gyártói implementáció egyes paramétereit, például azt, hogy melyik hitelesítési teszteknek felelt meg. Ez többek között akkor hasznos, ha több, különböző gyártótól származó GPU van a rendszerben, mivel ilyen formában a fejlesztők extra információkhoz juthatnak az eltérő implementációkról, amelyhez hozzáigazíthatják a fejlesztéseiket. Persze ez csak egy példa, más szempontból is hasznosítható az újítás.
  • VK_KHR_shader_atomic_int64: Ez a szabványos kiterjesztés a SPIR-V által felkínált Int64Atomics képesség, Vulkan API-n keresztüli támogatását biztosítja. Konkrétan lehetővé teszi, hogy egy shader 64 bites atomi operációt alkalmazzon signed és unsigned integereken. A támogatott operációk a következők: OpAtomicMin, OpAtomicMax, OpAtomicAnd, OpAtomicOr, OpAtomicXor, OpAtomicAdd, OpAtomicExchange és OpAtomicCompSwap.
  • VK_EXT_image_drm_format_modifier: Ez a kiterjesztés ugyan része az új specifikációnak, de a Khronos Group az utolsó pillanatban ellenjavallttá minősítette. Ettől függetlenül egy régóta várt fejlesztésről van szó, amely lehetővé teszi, illetve tenné a Linux DRM formátum-módosítók használatát az image pufferekkel, és ez Vulkan jobb integrálhatóságát biztosítaná az említett operációs rendszeren.

Az újítások közül az első kettő szabványos, míg a utolsó ellenjavallt kiterjesztés gyártófüggetlen. Hardveres követelmény csak a VK_KHR_shader_atomic_int64 esetében merül fel, de az utóbbi években kiadott grafikus vezérlőknek ezzel sem lesz baja.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés