Hirdetés

A sugárkövetés és a memória került fókuszba a Vulkan 1.1 új frissítésében

Az 1.1.91-es verzió egy AMD és egy NVIDIA által fejlesztett kiterjesztést hozott.

A Khronos Group tavasszal jelentette be a Vulkan API 1.1-es verzióját, de ismét érkezett egy kisebb frissítés, amely ezúttal kisebb extrákat kínál, de ezek a maguk módján azért hasznosak.

Az 1.1.91-es specifikáció két új kiterjesztéssel bővíti a rendszert:

  • VK_NV_ray_tracing: Az VK_NVX_ray_tracing véglegesített verziója, amely az SPV_NV_ray_tracing nevű SPIR-V kiterjesztés használatát teszi lehetővé, és a segítségével egyszerűbb hibrid leképezőket kreálni, ahol a raszterizáció mellett a sugárkövetés is használható. A fejlesztés befejezésében, illetve a véglegesítésben nem csak az NVIDIA, hanem az Intel és az AMD is részt vett, így van némi esély a szabványosításra is, bár erre nyilván várni kell.
  • VK_AMD_memory_overallocation_behavior: Az AMD új kiterjesztése lehetővé teszi az adott eszköz memóriahalmazainak méretén túli allokációt is. Erre a Vulkan API explicit jellege miatt figyelni kellett, mivel az eszközmemóriát a fejlesztők közvetlenül menedzselik, és gyakorlatilag annyi erőforrást lehetett felhasználni, amennyit az adott implementáció közölt az erre vonatkozó lekérdezésre. A program oldalán futó memóriamenedzsmentnek tehát ügyelnie kellett arra, hogy az egyes korábbi allokációk átkerüljenek rendszermemóriába, így szabadítva fel helyet az eszköz memóriáján az új allokációknak. Ez nagyon nehezen menedzselhető probléma, amit a friss kiterjesztés azzal próbál könnyebbé tenni, hogy megengedi az elérhető memórián túli allokációt. Ettől ugyan az eszközön található memória kapacitása nem nő meg, de mégis meg tudja könnyíteni a memóriamenedzsment megírását, hiszen könnyebben kezelhetővé válik a memória elfogyása, ami az explicit API-k esetében a legnagyobb probléma.

Az új kiterjesztésék a következő meghajtóimplementációkban tűnhetnek fel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés