A linuxos játékosoknak kedvez a Vulkan 1.1 frissítése

Az 1.1.88-as verzió összesen öt új kiterjesztést hoz, méghozzá egy korábban ellenjavalt aktiválása mellett.

A Khronos Group tavasszal jelentette be a Vulkan API 1.1-es verzióját, de ismét érkezett egy kisebb frissítés, amely ezúttal egy linuxos játékosok számára rendkívül fontos újítást hoz, mégpedig a VK_EXT_transform_feedback személyében, amelyről alább írunk bővebben. Mindemellett az előző frissítésben bekerült, de akkor még ellenjavallt VK_EXT_image_drm_format_modifier mostantól használható is.

Az 1.1.88-as specifikáció öt új kiterjesztéssel bővíti a rendszert:

  • VK_GOOGLE_hlsl_functionality1: Az SPV_GOOGLE_hlsl_functionality1 nevű SPIR-V kiterjesztés használatát teszi lehetővé, és a segítségével egyszerűbb lehet bizonyos HLSL-ben írt shadereket a Vulkan igényeihez igazítani.
  • VK_GOOGLE_decorate_string: Az SPV_GOOGLE_decorate_string nevű SPIR-V kiterjesztésen belül definiált két új utasítás használatát teszi lehetővé.
  • VK_EXT_calibrated_timestamps: Ez a gyártófüggetlen kiterjesztés segít bizonyos VR-hoz kapcsolódó szituációkban, méghozzá azzal, hogy kalibrált időbélyegeket biztosít két időtartományból.
  • VK_EXT_pci_bus_info: Ez a gyártófüggetlen kiterjesztés lehetővé teszi a PCI interfészen keresztül bekötött eszközök esetében a PCI busz információinak kiolvasását.
  • VK_EXT_transform_feedback: Ezt a gyártófüggetlen kiterjesztést viszonylag régóta várják a linuxos játékosok, ugyanis biztosítja a stream output és transform feedback funkciók elérését, amelyek jelentős segítséget adnak abban, hogy a különböző fordítórétegeken futó, de natívan amúgy Direct3D API-ra írt bizonyos alkalmazások megfelelően működjenek olyan környezetben is, ahol a Direct3D nem érhető el, miközben a Vulkan igen.

Az újítások közül a Google kiterjesztéseit már támogatja az AMD legújabb grafikus meghajtója, de alapvetően nem igényelnek ezek különösebben komoly hardveres tudást, tehát más is beépítheti őket. A VK_EXT_calibrated_timestamps, a VK_EXT_pci_bus_info és a VK_EXT_transform_feedback esetében nem kötelező, de ajánlott gyártófüggetlen frissítésekről van szó, és ezek is olyanok, amelyek a legtöbb hardveren gond nélkül implementálhatók.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés