Hirdetés

Folyamatosan emelkedő RAM árak

A RAM árak tavaly már olyan mélyen voltak, hogy a PC egyik legolcsóbb alkatrészévé váltak a kis modulok. Ez persze tarthatatlan volt a gyártók számára, hiszen a bevétel még a termelés költségét sem fedezte, így sok "kisebb" cég ment csődbe az árverseny során. Talán pont ennek köszönhető, hogy a cégek végre összefogtak, és közös árpolitikát alakítottak ki, magyarul közösen emelik áraikat. :(

Méghozzá nem is akárhogyan! Az emelkedés tavaly év végén kezdődött, és még ma is tart, így nem valószínű, hogy mostanában olcsó RAM-ot vehetünk a boltokban. Az árak az elmúlt hónapokban lassan, de folyamatosan nőttek, így például a 128 MByte-os, 133 MHz-es SDRAM, mely novemberben még 1.67$-t ért kelt el, ma már 3.69$-t "ér".

A folyamat a DDR piacot sem kímélte: az áremeléseket ezen a területen is következetesen hajtották végre, ráadásul a legtöbb gyártó kezdi áthelyezni a hangsúlyt a hagyományos SDRAM-ról a DDR SDRAM-ra. Az Intel i845D chipset népszerűsége is közrejátszik az árak növekedésében, hiszen technológiai fejlettség ide, vagy oda, de mégis fogy az az Intel set, tehát a DDR-es P4-eseknek is most van igazán piaca (ha egyáltalán). Összességében nőtt a kereslet a DDR RAM-ok iránt, mégis, az igazi áremelkedés csak eztán várható. Eddig csak "kisebb mértékű" drágulásról beszélhettünk. Novemberben 4.38$ volt egy 256 megás, 266 MHz-es típus világpiaci ára, ma viszont 7.88$. Apró érdekesség, hogy a DDR RAM gyártásban nem a legnagyobb piaci szereplő, a Samsung vezet, hanem a kisebb kapacitással rendelkező Nanya.

A piaci elemzők szerint a RAM árak most érték el az előállítási költséget, így a további áremelések nem egyszerre fognak bekövetkezni. Megfigyelhető az is, hogy folyamatosan lassul az emelkedés. Míg decemberben és január elején meredeken futottak fel az árak, addig mára már sokkal lassabb ez a folyamat.

Tehát, még egy ideig várnunk kell az alacsony RAM árakra, sajnos. A magas árakat ugyan nem szeretjük, de kénytenek vagyunk elfogadni őket, mivel a cégeknek is meg kell élni valamiből (gondoljunk a gyártók családjára :D)!

A magas RAM árak hatására optimizmus terjed a piacon, a - korábbi visszaesést túlélő - gyártók részvényei egyre többet érnek, így lassan kilábalhatnak a gazdasági nehézségeikből.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés