Hirdetés

Bejelentették a QBM memóriamodulokat!

A Kentron Technologies által kifejleszett, kétszeres adatátvitelű DDR RAM-ot (ha a DDR-t, mint függvényt értelmezzük, azaz DDR ()-nek, akkor itt egy DDR (DDR (SDRAM))-ról van szó... :D). A QBM memória lényege, hogy kétcsatornás elérést biztosít a modulon megtalálható DDR RAM chipekhez, ezáltal megduplázva a RAM modul sávszélességét, egészen hasonló módon, mint ahogyan azt egy alaplapi memóriavezérlő tenné (pl RDRAM vezérlők, de az EDO RAM is ilyen volt...). A végeredmény? Kétszeres adatátvitel, 10 százalékkal magasabb költségek mellett (sima DDR-hez képest). Ezt szeretjük, általában fordítva szokott lenni a helyzet a számítástechnikában, vagyis 10 százalék teljesítménytöbbletért kell 100 százalékkal nagyobb árat fizetni.

A bejelentés egyébként három céget érintett: a Kentron Technologies-t, aki a memóriachipeket gyártja, az ST Microelectronics-t (STM), aki ezúttal a Kyro chipek helyett QBM10 chipeket gyárt (ez szükséges a "QBM-esítéshez"), valamint az Integrated Circuit Systems-t (ICS), aki a megfelelő PLL-t biztosítja. Ezen három dolog együtt adja a QBM memóriamodulokat :).

A 2x PC1600-as QBM modulok (3.2 GB/sec adatátvitel, ami "véletlenül" megegyezik a PC800-as RDRAM sávszélességével) és a 2x PC2100-as modulok (4.2 GB/sec... na ez már semmivel sem egyezik meg!) tömegtermelése 2002 első negyedévében indul, ugyanakkor a 2x PC2700-as RAM-okra már minimum egy évet várni kell (miért?).

Nos, már múltkor is izgatottak voltunk, és nincs ez másként most sem... hajrá Kentron!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés