Hirdetés

Vergődő RAM-piac

..alig meglepő módon a gyártókat sem kíméli.

A tavalyi majd' tízszer ilyen magas árak után az idei mélyponton 1db 128Mbit-es chip 1USD alá csúszott, így 128MB RAM-ra -akár az itthoni listák szerint is- elég volt mindössze kétezerpárszáz forintot elkülöníteni. Aztán a piac ismét magához tért, bár csak látszólag: az árversenytől lepadlózó és kihulló gyártók helyén keletkező vákuum rántotta kicsit emberibb magasságokba a mutatókat.

Most egyelőre ott tartunk, hogy a néhány héttel ezelőtti helyzethez képest a modulok árai szinte megduplázódtak, és állítólag a tendencia rövid úton nem változik számottevőn, azaz aki fillérekért nem vett RAM-ot a közelmúltban, az a közeljövőben sem fog..

Keleten a helyzet mindenestre folyamatost romlik, már DRAM-ügyileg: a Hitachi egyik szingapúri üzeméből pl. az ott dolgozók fele várhatja eztán a munkanélküli segélyt, ráadásul az gyártósorok hamarosan már csak alig fél gőzzel üzemelnek majd. Ez pedig korántsem csak a Hitachi saját baja: a gyár elsősorban az Elpida (=NEC+Hitachi) számára készít(ett?) memória-modulokat.

A recesszió végét egyelőre nem látni, most épp a DDR RAM-ok árai kergültek meg, rajtuk a sor..

Azóta történt

Hirdetés