Hirdetés

DDR333 : Csak jövőre?

A nagyobb RAM gyártók mind egyetértenek abban, hogy a DDR333 modulok igazi elterjedése csak 2003-ra várható. Ennek több oka is van.

Először is az, hogy a cégek termelési listáját még mindig az SD RAM vezeti, melyet a DDR266 követ. A gyártók még csak most kezdik emelni a DDR266 kapacitásukat, melyre már sokat áldoztak. Viszont a DDR333 újabb gyártási technológiát igényel, tehát újabb beruházásokra lenne szükség a tömegtermelés érdekében.

Aztán ott vannak az igények. A piac jelenleg még mindig az SD-t igényli a legjobban, és a DDR266 is szép helyen áll. Ahhoz, hogy a DDR333 keresett típus legyen, előbb el kell terjednie a képességeit kihasználó chipseteknek, mint amilyen például a napokban bejelentett VIA KT333, valamint csökkenie kell a többi típus iránti érdeklődésnek.

Általános igazság, hogy egy újfajta RAM-nak 9-10 hónapba kerül az élre kerülni, viszont ilyen telített piacon, ahol igény sincs még a DDR333-ra, nehéz rövid időn belül vezető modullá válni. Jól mutatják ezt a gyártók tervei, melyek a DDR333 termelés százalékos arányát jósolják meg az év végére.

A Nanya esetében például, mely jelenleg a legnagyobb DDR termelő, mindössze 6-7%-ot fog kitenni a DDR333 gyártása decemberben. A legnagyobb RAM gyártó, a Samsung esetében ez 10%.

Van még egy probléma: a DDR333 az eddigi olcsó, TSOP tokozás helyett BGA tokozást igényel, amely megdrágítja az előállítást. Elméletileg akár 25% teljesítmény növekedésre is képes a DDR333, viszont ez a valóságban csak pár százalék, mivel a DDR333 esetében még nem tudták az időzítéseket 2.5 alá vinni, míg a DDR266 moduloknál gyakori a CL2.

Tehát a tervek szerint majd 2003-ban válik piacvezetővé a DDR333. Viszont a VIA és a SiS chipset-terveiben még idén több DDR333-t támogató típus található. Bár lehet, hogy pont ezek a chipsetek fogják felélénkíteni a DDR333 iránti keresletet. Annyi biztos: mi várjuk a fejleményeket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés