Hirdetés

Felújítja az xCloud hardverét a Microsoft

Az Xbox One S szervereket Xbox Series X dizájnok váltják az Azure-on belül.

A Microsoft még a 2018-as esztendő vége felé jelentette be a Project xCloudot, amely a cég saját felhős játékszolgáltatása. A rendszer a technikai háttér tekintetében nem vállalt sokat az első körben, mivel az Xbox One S hardvere lett elhelyezve az Azure-on belül. Ennek nagy előnye volt, hogy a tesztidőszakot egyszerűvé tette, viszont jelentős hátránynak számított, hogy annyi Xbox One S-t kellett használni amennyi felhasználó veszi igénybe a szolgáltatást. Utóbbi rendkívül pazarlóvá tette a működést, hiszen nem túl szerencsés ilyen módon kiosztani a meglévő erőforrásokat, vagyis már akkoriban világos volt, hogy később a hardver modernebb képességűre lesz cserélve.

A váltás ideje el is jött, és a Microsoft a következő hetekben kicseréli az Xbox One S pengeszervereket egy új fejlesztésű, Xbox Series X variánsra. A váltás több lépésben zajlik majd, de a cél az, hogy a felhőben csak Xbox Series X legyen használva. Ennek az egyik előnye, hogy az xCloud szolgáltatás képes lesz futtatni az Xbox Series X-re kiadott játékokat, miközben megőrzi a kompatibilitást az Xbox One-ra kiadott játékok döntő többségével. Van azonban egy fontosabb indok is, ami felmerül: az Xbox Series X pengeszerverek már hasonló szintű hardveres virtualizálást használnak, amilyet az AMD PC-s Radeonjai. Ezzel egy lapka megosztható több felhasználó között is, vagyis sokkal fenntarthatóbbá válhat az xCloud működése. Bizonyos alkalmazások nem is igénylik az új konzolba épített teljes erőforrást, így egy Xbox Series X az egyes programok futtatása mellett kiszolgálhat akár két-három játékost is.

A fentieken túlmenően a Microsoft, bizonyos új generációs játékokat a felhőalapú játékszolgáltatásán tenne elérhetővé az Xbox One konzolcsalád gépeit birtokló felhasználók számára. Ezzel nem kellene korlátozni az adott cím képességeit, hiszen konkrétan nem készülne Xbox One port, viszont mégis játszható lenne a régebbi konzolokon keresztül. Emiatt is fontos a Microsoftnak, hogy az xCloud szolgáltatás fenntarthatóvá váljon, amihez szükségük van az új hardverek beépítésére.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés