Hirdetés

Szivárgó adatok az új Intel Atom termékekről

A terméktámogatást figyelembe véve ma már kijelenthető, hogy az Intel rossz lóra tett a PowerVR IGP-kkel. A vállalat korábban már alkalmazta az Imagination Technologies fejlesztéseit, amelyekkel a Windowst használó réteg finoman szólva sem volt megelégedve. Ezután teljesen érthetetlen döntésnek tűnt, amikor a cég bejelentette, hogy a Luna Pier platform leváltójának szánt Cedar Trail is PowerVR IGP-t használ, hiszen a bukás az elmúlt évek tapasztalatai alapján borítékolható volt. Ez tulajdonképpen be is következett, aminek hatására az Intel idő előtt leállította az Atom D2700 gyártását, illetve a platformhoz máig nincs driver a 64 bites Windows 7 operációs rendszerhez, de a 32 bites meghajtó is januári. Terméktámogatásnak tehát több mint fél éves távlatban semmi jele, ami egyáltalán nem jó jel, hiszen az Intel a Windows 8-as tabletekbe szánt Clover Trail-W platformhoz is az Imagination Technologies technológiáját és terméktámogatását veszi igénybe.

Egy kiszivárgott dokumentum azonban meggyújtja a fényt az alagút végén. Az Intel ugyan nem beszél erről, de bizonyos, hogy látják mennyire rosszul döntöttek a PowerVR IGP beépítésével kapcsolatban, így a Cedar Trail leváltójának kikiáltott Bay Trail már saját fejlesztésű IGP-t kap, vagyis mostantól a terméktámogatást is a saját kezébe veszi a gyártó. A Bay Trail legnagyobb előnye tehát, hogy végre egy ténylegesen használható terméket kapnak a vásárlók, amihez aktívan jöhetnek friss grafikus driverek, és ez a rendkívül gyorsan fejlődő, grafikus vezérlővel gyorsítható webes tartalmak mellett nagyon fontos szempont.

A Bay Trail platform alapja egyébként a 22 nm-es gyártástechnológiára épülő Valleyview kódnevű SoC, mely többféle konfigurációban lesz elérhető a partnerek számára. A Silvermont architektúrára épülő processzormagok száma egy, kettő és négy lehet, a másodlagos gyorsítótár pedig magonként 512 kB. A Silvermont – a hírek alapján – az első olyan Atom, amely végre out of order elvű feldolgozást alkalmaz, az órajel pedig várhatóan 1,2 és 2,4 GHz között lehet. Ha más nem is, az extra frekvencia és a több mag mindenképpen gyorsulást hoz majd. Az integrált grafikus vezérlő szerepét – ahogy már fentebb ecseteltük – saját fejlesztésű megoldás tölti be, amely az Ivy Bridge-ben bemutatkozó Gen7 architektúrára épül majd. A feldolgozó egységek száma négy lesz, ami nem sok, de így is sokszoros lehet az előrelépés a Cedar Trailhez viszonyítva. Az órajelről még nincs adat, de az előbbi változásokkal az új rendszer már befoghatja az AMD Brazos platformjában található integrált Radeonok teljesítményét. Persze ez a következő év végére tervezett megjelenést figyelembe véve alapvető elvárás, hiszen a Brazos már 2011 eleje óta a piacon van, de nagyon fontos észrevenni, hogy végre van valami fejlődés. A Gen7 alapokat figyelembe véve nagyon valószínű, hogy az IGP támogatni fogja a DirectX 11-et, illetve a C++ AMP és az OpenCL platformot.

Intel Valleyview SoC
Intel Valleyview SoC [+]

Az Imagination Technologiestől azonban nem búcsúzik teljesen az Intel, mivel a saját Gen7-es architektúra dekódolója és enkódolója mellett beépítésre kerül egy extra dekódoló is, ami a VXD392-es jelzést viseli. Ez az egység a H.264 mellett JPEG és VP8 formátumokra is kínál támogatást. Valószínű, hogy az utóbbi két formátum miatt volt fontos az Intelnek az egység beépítése. A lapkában található majd egy képfeldolgozó processzor (ISP) is, illetve egy MIPI-CSI kamera interfész. A Security Engine a secure boot szolgáltatásért felel majd, illetve a Blu-ray tartalmakat dekódolásánál képes lesz a processzort tehermentesíteni. Utóbbi nem biztos, hogy az összes termékben aktív szolgáltatás lesz, de az AMD már kínál erre megoldást a Trinity APU-ban bevezetett SAMU jelzésű egységgel, tehát a piaci verseny érdekében az Intelnek is érdemes bevetnie ezt a funkciót.

Az integrált déli híd a szokásos funkciókat kínálja, de jó hír a natív USB 3.0-s vezérlő, mely egy portot képes meghajtani. Ezt egészíti ki négy 2.0-s USB aljzat, illetve kettő 3 Gbps-os SATA interfész. Kiépítéstől függően elérhető lesz a gigabites Ethernet vezérlő is, illetve az elterjedt memóriakártyákat kezelő vezérlők is integrálásra kerülnek. A PCI Express vezérlő 2.0-s szabványú lesz, és négy csatornát biztosít a külső lapkáknak. Ezeket a csatornákat a gyártópartnerek természetesen igény szerint oszthatják el.


[+]

Az Intel a Bay Trail platform esetében két kiépítést kínál majd. A Type 4 lesz az Oak Trail leváltója, mely rendkívül kicsi platformdizájnt és tokozást kap. Ennek értelmében az SFF eszközökben kaphat helyet, továbbá nem lesz benne Gigabit Ethernet, csak egy SATA interfészre van kilátás, és a PCI Express csatornák száma is három. Ezenkívül a fogyasztás alacsony szinten tartása érdekében az egycsatornás 64 bites memóriavezérlőhöz 800 MHz-es effektív órajelű LPDDR2 memóriák társíthatók majd. A kijelzőket DisplayPort 1.2, HDMI 1.4 és MIPI DSI aljzatra lehet kötni, és egyszerre két megjelenítő kezelhető. A Type 3 kiépítés már két darab 64 bites memóriavezérlőt használ, vagyis képes kétcsatornás módban működtetni a DDR3L szabványú memóriákat. A buszszélesség tekintetében tehát lényeges az előrelépés a korábbi generációkhoz képest, a kétcsatornás mód azonban opcionális, így bármelyik gyártópartner használhat egyetlen 64 bites memóriacsatornát, sőt ECC támogatás mellett ez egy kötelező megkötés. A rendszermemória mérete egyébként 8 GB lehet. A Type 3 tokozás mellett a kijelzőket DisplayPort 1.2, HDMI 1.4 és D-Sub aljzatra lehet kötni, emellett nincs korlátozás a PCI Express csatornák és a SATA interfészek számát illetően.

A különböző kiépítésű Bay Trail platformok egyszerre váltják le a Cedar Trail, a Queensbay és az Oak Trail platformokat, valamikor a 2013-as esztendő negyedik negyedévében.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés