Hirdetés

Ez történt 2005-ben: adattárolók

Rövid visszatekintő írásainkban felidézzük a 2005-ös esztendő (szerintünk) legfontosabb eseményeit kronológiai sorrendben haladva, kategóriánként lebontva, a teljesség igénye nélkül.

A merevlemezes háttértárakban és az optikai elven működő adatrögzítésben érdekelt cégek számára korán elkezdődött a munka idén; a Las Vegasban január elején megrendezett Consumer Electronics Show (CES) szokás szerint számos újdonsággal kecsegtetett a látogatók és a tágabb szakma számára.

Ezen a kiállításon jelentette be a japán Hitachi, hogy még az első negyedévben piacra kívánja dobni a 7K500 típusjelzéssel ellátott, asztali számítógépekbe szánt merevlemezét, mely rekord méretű, 500 GB adattároló-kapacitással rendelkezik. Az öt lemeztányérral ellátott monstrumot a stabil működés és az adatbiztonság érdekében felszerelték a vállalat saját fejlesztésű Rotational Vibration Safeguard technológiájával.


Idén többször is gyorsult a Plextor PX-716

A DVD-írók idén is tovább gyorsultak, így mindjárt a CES kapcsán beszámolhattunk a Pioneer megújult DVD-írójáról, a 4-szeres tempójú kétrétegű írást támogató DVR-109-es modellről és variánsairól. Akadt azonban olyan gyártó, amelyik – noha ez alapvetően érdeke lenne – nem sürgette a régi meghajtó cseréjét, inkább szoftveresen, firmware-frissítéssel javította fel a régi modellt: a Plextor PX-716-os család az új frissítéssel már képes volt DVD-R DL szabványú nyersanyagok írására is.


LightScribe: filctoll helyett

Szintén idén év elején kezdtek szállingózni az első hírek DVD-írók egy újfajta lemezfeliratozó eljárással felvértezett családjáról, mellyekkel egyedi módon kipingálhatók a szabványnak megfelelő lemezek. A HP által fejlesztett LightScribe eljárás ugyan nem volt teljesen korszakalkotó ötlet, a Yamaha korábbi próbálkozásával ellentétben azonban mára úgy tűnik, mégis kiállta az idő próbáját.


Perpendicular-elmélet

Április elején újra a Hitachi nevét zengte a sajtó, amikor a gyártó előhozakodott korszakalkotónak számító új technológiájával, mely a merevlemezek egyre szűkösebbnek bizonyuló tárolókapacitására lehet orvosság. Noha a Perpendicular Recording, azaz merőleges adatrögzítés nem teljesen Hitachi-újítás, a hírverés és a technológiát szemléltető emlékezetes animáció miatt mégis sokan ehhez a gyártóhoz kötik az eljárás létrejöttét. Természetesen később a többi gyártó is belátta, hogy a merőleges adatrögzítésé a jövő, így a konkurensek lázas fejlesztésbe kezdtek, a kemény munkának így még idén megjelentek az első gyümölcsei.


45 GB-os HD DVD prototípusok

Az optikai technológiák porondján májusban gőzerővel beindult a következő generációs tárolórendszerek, a Toshiba és a DVD Forum által pártfogolt HD DVD, illetve a Sony és a Blu-ray Disc szövetség üdvöskéjének számító Blu-ray Disc cirkusza. Noha máig nem jelent meg a piacon egyik szabvány sem kész termékekkel, májusban már háromrétegű HD DVD-k és négyrétegű Blu-ray korongok megjelenését helyezték kilátásba a felek.

Egy hónappal később világossá vált, hogy sokak várakozásával ellentétben szó sem lehet arról, hogy a Pioneer soron következő DVD-írója a DVR-110-es modell támogassa a Blu-ray írást, a japán vállalat cserébe tovább gyorsította a kétrétegű lemezek kezelését legújabb írójánál.


Barracuda 7200.9: hízásnak indult

A merevlemezek frontján sokáig csend honolt, melyet végül a világelső gyártóként jegyzett Seagate tört meg október elején, amikor bejelentette, hogy elkészült legújabb, 7200.9-es típusszámot viselő Barracuda merevlemezcsaládja, mely a vállalat termékkínálatában elsőként egy 500 GB-os tárolókapacitást nyújtó taggal is gazdagodott. Szintén októberben kerülhettek piacra a Maxtor hasonló kapacitású merevlemezei, a MaxLine Pro és a DiamondMax 11 széria tagjaiként.

A két imént említett gyártót érintő bombahírről értesülhetett a szakma, amikor karácsony előtt pár nappal a Seagate meglepetésszerűen bejelentette, hogy 1,9 milliárd dollárért felvásárolja riválisát, a világranglistán negyedikként szereplő Maxtor Corporationt. Az egyesült vállalatnak ezzel 84 százaléka a Seagate kezébe került, mely tovább kívánja erősíteni vezető pozícióját a merevlemezek piacán.

A lézeres adatrögzítés terén az év második fele egyértelműen a következő generációs kék lézeresek csatározásáról szólt, jóllehet egyelőre csak nyilatkozatszinten, hiszen a végleges termékek máig nem kaphatók. A Blu-ray és HD DVD formátumok mögött álló érdekszövetségek tagjai az elmúlt fél évben valósággal ontották magukból a közleményeket, kommünikéket, melyek során nem győzték magasztalni a saját maguk által preferált szabványt.

Mindazonáltal többen kissé tétovának bizonyultak, így néhány stúdió úgy döntött egyelőre nem tör pálcát, de akadt olyan PC-piaci szereplő is, aki nemrégiben pártfogásába vette a HD DVD rendszert is a Blu-ray mellett. A harc egyesek szerint bár még el sem kezdődött, már el is dőlt, a nagyközönség azonban jobb híján egyelőre csak a fejét kapkodhatja a kézzelfogható fejlesztések hiányában.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés