Hirdetés

Tíz gigabájtos mini merevlemez a Cornice-tól

Amikor a Seagate és a Cornice egy szabadalmi per részeredményeként tavaly májusban megegyezett, hogy a Cornice-nak egy hónapon belül ki kell futtatnia 1, 1,5 és 2 gigabájtos merevlemezes tárolóinak gyártását, többen már keresztet vetettek a vállalatra. A pereskedés ezzel nem ért véget, és időközben az 1 hüvelykes winchesterek egyik első készítőjének nem maradt más esélye, mint az előremenekülés – a fejlesztések nyomán az idei CES kiállításon mutatja be Dragon Series Micro Hard Drive nevű termékcsaládját, amely egyelőre kétféle kapacitású, 8, illetve 10 gigabájtos modellt foglal magában.

A Storage Element néven megismert tárolókhoz képest az új típusok még kisebbek és – részben az író-olvasó fej parkoltatására szolgáló új mechanizmus és a beépített gyorsulásérzékelő révén – még ellenállóbbak lettek rázkódással, ütésekkel szemben. A standard és CF interfésszel ellátott Dragon egységek átlagos fogyasztása zenelejátszáskor 4,5 mW, de videorögzítéskor is csak 10,8 mW; a tipikus adatátviteli sebességet a gyártó 6 MB/s-ban adja meg.

A kisméretű, főként hordozható médialejátszókba szánt merevlemezek gyártói nemcsak egymással, hanem a flash memóriák készítőivel is kemény versenyben állnak. A kapacitás drasztikus növelése (a 6-10 GB tartomány elérése) jelen pillanatban még versenyképessé teszi az egycolos winchestereket, fajlagos áruk akár 40 százalékkal is alacsonyabb lehet a flash tárolókénál. A Cornice legújabb tárolóit a tervek szerint USB csatolójú pendrive-ként is piacra dobja Dragon Tail néven.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés