Hirdetés

Évről évre koncentráltabbá válik a noteszgépek gyártása

Idén várhatóan a négy legnagyobb tajvani noteszgépgyártó üzemeiből kerül ki az erre az évre prognosztizált 80 millió legyártott notebook 71,3 százaléka – írja a tajvani DigiTimes híroldal a gyártóktól kapott adatokra hivatkozva. Tavaly összesen 65 millió hordozható számítógép talált gazdára, akkor ennek 54,5 százalékát szállították a vezető gyártók – melyek között hiába is keresnénk az olyan ismert, élvonalbeli piaci márkákat, mint a HP, a Dell vagy az Acer.

A márkák választékában fellelhető noteszgépek nagy része az iparág sajátosságaiból eredően alig tucatnyi, erre szakosodott előállítócég (Original Device Manufacturer – ODM) üzemeiből kerül ki, így az ismert brandeknek csak a tervezési fázist, a marketinget, a terméktámogatást, illetve a logisztikát kell minél hatékonyabban megszervezniük. A nagy nevek közül sokan hétpecsétes üzleti titokként kezelik, hogy milyen ODM-ekkel állnak kapcsolatban, gyakran előfordulhatnak ugyanakkor olyan árulkodó jelek, amelyek felfedhetik az előállító kilétét, vagy megeshet például, hogy két különböző márka noteszgépe gyanús hasonlóságot mutat egymással – ekkor szinte biztosra vehető, hogy ugyanabban az üzemben készültek.

A négy legnagyobb ODM – piaci részesedés sorrendjében a Quanta, a Compal, a Wistron és az Inventec – tavaly 35,5 millió noteszgépet szállított partnereinek, idén ez a szám a várakozások szerint 57 millióra nőhet, míg jövőre ennél is több, 68-72 millió noteszgép gördülhet le csak ennek a négy cégnek a gyártósorairól. A nagy ODM-ek értelemszerűen a kisebb gyártók kárára növelik piaci részesedésüket, így a másodvonalbeli Mitac Technology (MTC), a Uniwill vagy a Twinhead fokozatosan csökkenő részesedésre számíthatnak az elkövetkezendő időszakban; a források szerint a Mitac máris kénytelen volt 20 százalékkal csökkenteni ez évi árbevétel-előrejelzését.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés