Hirdetés

Az Intel szerint is lesznek Conroe-alapú noteszek

A hét elején tajvani gyártói forrásokra hivatkozva beszámoltunk arról, hogy egyes noteszgépgyártók az Intel első, 64 bites utasításkiterjesztést támogató kétmagos mobil processzora helyett a hamarabb piacra kerülő, olcsóbb, ám asztali szegmensbe szánt, ennélfogva többet fogyasztó, Conroe kódnevű Core 2 Duo processzort építenék hordozható számítógépeikbe. Az előállítócégek várakozásai szerint a most bejelentett, amúgy szintén asztali számítógépekbe szánt P965/G965 (Broadwater) lapkakészlet a Conroe-val karöltve jól muzsikálhat olyan noteszgépekben, ahol elsődleges szempont a teljesítmény, a mobilitás pedig csak másodlagos szerephez jut. A gyártók így – amennyiben az imént ismertetett kombináció alkalmazása mellett döntenek – teljesítmény viszonylatában több mint fél éves piaci előnyre tehetnének szert az Intel jövő év elején érkező, Santa Rosa kódnevű hivatalos platformmegoldásával szemben.

A hírrel kapcsolatban szakmai berkekben felvetődött, hogy ez a megoldás a processzorgyártó számára kedvezőtlen helyzetet szülhet, azaz elsősorban csökkentheti a nagyobb bevétellel kecsegtető, Centrino (Duo) platformra épülő noteszgépek forgalmát, ám az Intelnél minden jel szerint nem aggódnak ezért. A DigiTimes híroldal munkatársainak a most zajló Computex kiállítás alkalmával sikerült elérniük a vállalat egyik illetékesét, aki szerint cége semmiféle olyan lépést nem tervez, amivel meghiúsítaná a noteszgépgyártók terveit. A vállalat menedzsere elismerte, hogy az architektúra egyezése miatt számítottak ilyen eshetőségre, ugyanakkor a piackutatások szerint egyre inkább a vékony és könnyű noteszgépeket keresik a vásárlók, az asztaligép-helyettesítő (DTR) notebookok – elsősorban ezekhez lehetne felhasználni a Conroe processzort – forgalma a húzószegmenshez képest jelentéktelen, és szinte csak és kizárólag a játékfelhasználók vásárlói körére épít.

A tajvani gyártók szerint ennél nagyobb lehet az igény a DTR gépekre, ezt jelzi legalábbis, hogy a manapság piacra kerülő, 17 vagy még nagyobb, akár 19-20 hüvelykes kijelzővel szerelt hordozható számítógépekből igen komoly mennyiséget értékesítenek mostanság, sokan cserélik ugyanis le asztali gépüket ilyen monstrumra, mely még ha korlátozottabban is, de mindenképpen mobilizálhatóbb, gyakorlatilag kompromisszumok nélküli megoldást nyújt a hagyományos PC-khez képest.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés