Hirdetés

Ellehetetlenülhet az ATI az ULI gyors eltűnésével

Az ATI Technologies minden igyekezete ellenére idei forgalmának visszaesésére számíthat az alaplapi lapkakészletek piacán, miután legnagyobb konkurense az év elején beolvasztotta magába a kanadai gyártó egyik legfőbb partnerét, az ULI-t. Miután az ATI chipseteket fejlesztő részlege hosszú idő óta nem jelentkezett a modern alaplapok kívánalmainak megfelelő I/O vezérlővel, a legtöbb alaplapgyártó az ATI északi hídjaival kompatibilis ULI déli hidakat helyezte el termékein, az ominózus chipek gyártását azonban most egyes iparági források szerint idő előtt be kívánja szüntetni az NVIDIA. Az így keletkező mesterségesen gerjesztett hiány jelentősen gyengíthetné a kanadai vállalat piaci pozícióját.


ULI M1575 déli híd: fogyóban

Az ATI így vagy kénytelen gyorsított tempóban kifejleszteni vadonatúj, SB600-as típusjelzésű déli hídját, vagy sürgősen olyan partner után kell néznie, amelyik képes nagyobb mennyiségben szállítani olyan I/O vezérlőket, amelyek kompatibilisek az ATI Xpress lapkakészletcsaládjával. Tajvani gyártó források rámutattak, hogy az idő rendkívüli módon szorítja a kanadaiakat, a raktárkészletek ugyanis mind szűkösebbek, így a kisebb gyártók egy-két hónapon belül kénytelenek lehetnek jelentősen csökkenteni az ATI chipsetjeit tartalmazó alaplapok előállítási volumenét, mindazonáltal az élvonalbeli piaci szereplőknek (Asustek, ECS Elitegroup) egyelőre nem kell gyártási korlátozásokat bevezetniük.

A hírt egyelőre sem az ATI Technologies, sem az NVIDIA részéről nem kommentálták, az ATI képviselője az üggyel kapcsolatban mindössze csak annyit nyilatkozott a tajvani DigiTimes híroldalnak, hogy egyelőre nem tudnak konkrét időponttal szolgálni az SB600-as déli híd megjelenését illetően.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés