Hirdetés

Elindult az AMD stabil platform programja

Az AMD útjára indította főként nagyobb vállalatokat megcélzó Commercial Stable Image Platform (CSIP) programját, amely leegyszerűsítheti üzleti felhasználásra szánt AMD-alapú rendszerek beszerzését és fenntartását, ugyanakkor ebben a szegmensben is kívánatosabbá teheti a gyártó processzorait.

A vállalati ügyfelek számára fontos kritérium, hogy a nagyobb tételben megvásárolt számítógépek lehetőleg egyformák legyenek, ez ugyanis segít a féken tartani a telepítési és karbantartási költségeket. Ugyancsak fontos feltétel mind az utólagos beszerzések, mind a terméktámogatás szempontjából, hogy a fogyasztói piacon megszokotthoz képest hosszabb legyen a termékciklus időtartama. Mindezt mérlegelve nem meglepő, hogy a vállalati piacon igen népszerűek az Intel platformjai, ahol ráadásul egy kézből érkezik a rendszer több kulcseleme: a processzor, a chipset vagy akár a teljes alaplap, valamint – különösen noteszgépeknél – a hálózati vezérlő. Korábban több országban is felmerült, hogy közbeszerzési pályázatokon ügyelni kell arra, hogy a felhívás a két konkurens chipgyártó egyikét se részesíthesse előnyben; hiába azonban a törvény betűjének betartása, racionális érveket sem volt éppenséggel nehéz találni az AMD ellen.

A sunnyvale-i vállalat ezen akar változtatni a CSIP programmal, mely lehetővé teszi, hogy bizonyos platformok hosszabb ideig elérhetők legyenek a piacon, és megfelelő támogatás is járjon hozzájuk. Mivel az AMD csak processzoraival száll be, a CSIP elindulását hosszas egyeztetés előzte meg, melynek eredményeként a lapkakészleteket az első periódusban az ATI és az NVIDIA szállítja, az alaplapokat az Asus, az ECS, a Gigabyte és az MSI szolgáltatja, a (vezetékes és vezeték nélküli) hálózati vezérlők pedig az Atheros vagy a Broadcom gyártósorairól származnak.

Minden CSIP ciklus szeptember elsején kezdődik egy háromhónapos kvalifikációval, melynek során meghatározzák a következő évben elérhető platformok összeállítását, tesztelik a konfigurációkat, végül pedig megkezdik a platformok szállítását. Ezt egy 12 hónapos fázis követi, melynek során mindvégig piacon tartják a CSIP keretében megjelent termékeket, és mire ezek kifutnak, máris megkezdődhet a következő periódus – addigra már a kvalifikáción átesett – eszközeinek forgalmazása.

A CSIP honlapján jelenleg az asztali PC-kre és a mobil számítógépekre vonatkozó minimumkövetelmények olvashatók, de a szerverek, munkaállomások, vékony kliensek – eddig is jóval kiszámíthatóbb – kínálatában is lesznek Opteron- és Geode-alapú stabil platformok. A terméktámogatás mikéntjéről nem szól az AMD közleménye.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés