Egyszerűsíti a Wi-Fi jelöléseit a Wi-Fi szövetség

Elég a 802.11-ből! Legyen az egész csak egy szám, ami egyszerűbben megjegyezhető.

A Wi-Fi szövetség számos szabványt biztosított már a piac számára, és valószínűleg a legtöbb olvasónknak nincs is baja abból, hogy ezeket IEEE 802.11-es besorolással jegyzik, majd e mögé kerül valamilyen betű. Azt viszont nem lehet mondani, hogy ez egyszerű lenne, és sajnos annyiféle szabvány van már, hogy a fogyasztók nehezen tudják ezeket a jelöléseket.

A fentiek miatt a Wi-Fi szövetség az egyszerűsítés mellett döntött. A szabvány besorolása ugyan nem változik, de a potenciális vásárlók felé már sokkal kézenfekvőbb lesz ezek értelmezése, ugyanis mostantól a Wi-Fi jelzés mögé kerül egy szám.


[+]

A hivatalos bejelentés alapján az IEEE 802.11n Wi-Fi 4, az IEEE 802.11ac Wi-Fi 5, míg az IEEE 802.11ax Wi-Fi 6 lesz. Ha jön valami új szabvány, akkor a szám szimplán növekedni fog, és a Wi-Fi szövetség szerint az üzenet is egyértelmű, a nagyobb szám jobb megoldást takar. Mindez kiegészül még új vizuális jelölésekkel, tehát abszolút felhasználóbaráttá válik a Wi-Fi kategorizálása.


[+]

A meglévő eszközökkel már nem nagyon fognak mit tenni, amellett persze, hogy a gyártók örülnek a változásnak. A Wi-Fi 4 és Wi-Fi 5 csupán a viszonyítás miatt létezik. Az igazi reformra majd az IEEE 802.11ax esetében kerül sor, amire már egységesen Wi-Fi 6-ként fog mindenki utalni, és az ezzel kompatibilis eszközök sem IEEE 802.11ax, hanem Wi-Fi 6 hitelesítést szerezhetnek.

Az operációs rendszereket fejlesztő cégek is hozzáfognak majd a vizuális elemek átszabásához, ami lassan, de biztosan meg fog történni az újabb rendszerfrissítésekben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés