Hirdetés

Kicsi, okos, kamerás drónnal gyalulna idén a DJI

A korrekt üzemidejű, összecsukható Mavic Airrel, akár 4K videók, illetve brutál felbontású panorámaképek is készíthetőek.

A nem katonai felhasználóknak szánt drónok piacának egyik királya, a DJI fellebbentette a fátylat az egyik idei csodafegyveréről. Egy évvel a Mavic Pro bemutatása után tehát itt az utód, a kisebb, könnyebb és olcsóbb Mavic Air.

DJI Mavic Air
DJI Mavic Air [+]

A kevesebb, mint fél kilogramm tömegű (430 gramm) quadrocopter 16,8 cm hosszú, 18,4 cm széles és 6,4 cm magas. Rotorkarjai behajthatóak, így ilyenkor a szélessége 8,3 centiméterre, magassága pedig 4,9 centiméterre csökken. Telefontartóval, illetve eltávolítható joystickekkel ellátott távvezérlőjét is össze lehet csukni, ez pedig azt jelenti, hogy a szett egy kisebb táskában is vidáman szállítható. A Mavic Air a  távirányítóval kétsávos Wi-Fin keresztül tartja a kapcsolatot, akár 4 kilométeres távolságra is eltávolodhat a használójától, és 720p felbontású élő kameraképet képes küldeni a telefonra, vagy az FPV szemüvegre, utóbbival a berendezés akár belső nézetből is irányítható. A masina legnagyobb sebessége 68,4 km/h, maximális repülési távolság 10 km, 2970 mAh akkumulátora 21 percnyi repüléshez elegendő energia eltárolására képes szélcsendes idő esetén. Vizuális és infravörös érzékelőkkel is ellátták a tervezők, amelyek folyamatosan információt gyűjtenek a környezetről, így az integrált Advanced Pilot Assistance Systems (APAS) és Visual Positioning System (VPS) technológiák a beérkezett adatok alapján stabil és ütközésmentes repülést biztosítanak, ami beltéri használat során különösen fontos lehet.

A 1/2.3 CMOS szenzorra és az ISP-re (Image Signal Processor) épülő, 85 fokos látószögű beépített kameráját egy háromtengelyes, mechanikus gimbal rendszeren helyezték el, amely papíron hatékonyan képes kiküszöbölni a rezgésből, remegésből és mozgásból fakadó anomáliákat. Akár 4K felbontású videók is készíthetőek a segítségével, de ilyenkor be kell érni másodpercenként 30 képkockás rögzítési sebességgel. Ha valakinek ez nem elég, akkor választható a 2,7K/60 fps (2720x1530), vagy az 1080p/120 fps (1920x1080) mód is. Ez utóbbi egyben azt is jelenti, hogy jó minőségű lassított anyagok felvételére is lehetőség nyílik. A hagyományos állóképek és 180 fokos panorámafotók mellett gömbpanoráma képek elkészítése sem akadály. 8 másodperc alatt 25 fotót lő a rendszer, amelyekből végül automatikusan összeállítja a 32 megapixeles végső képet. Az adattárolásra szolgáló belső memória mérete 8 GB.

DJI Mavic Air
DJI Mavic Air [+]

A drón számos okos funkcióval is rendelkezik, amelyek megkönnyítik és sokoldalúbbá teszik a használatot. Ilyen a kijelölt objektumok automatikus követésére szolgáló Active Track. Ez tehát lehetővé teszi, hogy mondjuk futás vagy biciklizés közben a szerkezet, mint egy kutyus kövessen minket a levegőben. A Quickshot is érdekes, hiszen itt előre programozott utat (Rocket, Dronie, Circle, Helix, Asteroid és Boomerang) jár be a levegőben a rendszer, és így készít felvételt a kijelölt objektumról. A Smart Capture mód pedig elérhetővé teszi a gesztusalapú vezérlést, azaz elméletileg, az integetéseknek megfelelően változtat irányt, tehát mondjuk egy fénykép készítésénél úgy lehet instruálgatni, mint egy fotóst.

A fekete és fehér színben elérhető Mavic Air már hazánkban is előrendelhető, 263 900 forintos áron.

  • Kapcsolódó cégek:
  • DJI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés