Hirdetés

Csúszik a PCI Express 3.0 szabvány véglegesítése

A PCI-SIG, azaz a PCI Special Interest Group bejelentette, hogy a harmadik generációs PCI Express szabvány véglegesítése az előzetes tervekhez képest több hónapot csúszik. A fejlesztés 2009 végén lett volna lezárva, ám a rendszer visszafelé kompatibilitásával és elektromos követelményeivel nincs minden rendben, így a fejlesztés vélhetőleg 2010 második negyedévéig is eltarthat.

Ha minden az új tervek szerint halad, akkor az első PCI Express 3.0-s interfészt alkalmazó termékek 2011 közepe táján érkezhetnek. Az új csatoló a mostani generációhoz képest gyorsabb, 8 GT/másodperces adatátvitelt kínál, továbbá már nem fogja alkalmazni a 8b/10b enkódoló sémát, mely jelenleg a rendelkezésre álló sávszélesség 20%-át foglalja le.

A csúszás egyébként az AMD és a HP terveinek meglehetősen jól jött, ugyanis ezek a vállalatok két kiterjesztést is szeretnének hozzáadni a 3.0-s verzió végleges specifikációihoz. Az úgynevezett protocol multiplexing kiterjesztés lehetőséget ad a lapkáknak, hogy dinamikusan válthassanak összesen hét protokoll között. Ez például lehetővé tenné azt, hogy a központi egység a grafikus processzorral közvetlen protokollon keresztül legyen összekapcsolva, ami rendkívül hatékony feladatmegosztást tesz lehetővé a heterogén módon programozott alkalmazások esetében. A másik elgondolás lehetővé teszi a koprocesszorok vagy a perifériachipek számára, hogy PCI Express tranzakcióval kommunikáljanak egymással a rendszermemórián keresztül, anélkül, hogy megszakítanák a címzett lapka aktuális tevékenységét. Például egy Ethernet kapcsoló képes lesz titkosítani és dekódolni specifikus adatcsomagokat, amíg egy fogadó vezérlő inaktív.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés