Hirdetés

Az előrejelzések szerint év végéig érezhetően csökkeni fog az SSD-k ára

Az adattárolók világa a tavalyi thaiföldi áradások miatt alaposan megkavarodott, a merevlemezek vételára pillanatok alatt az egekbe szökött, a legújabb információk alapján pedig a növekvő munkaerő költségek és a ritkafém árak következtében már nem is fognak visszasüllyedni a „boldog békeidők” árszintjére. Most itt a nagy lehetőség az SSD előtt, hogy komolyabb részesedést hasítson ki a piacból, azonban kapacitás szempontjából a jó öreg tányéros HDD-vel még sokáig biztosan nem tudja majd felvenni a versenyt.

Az SSD-k gyártástechnológiájának fejlődésével viszont csökkennek az előállítási költségek, így pörgős rendszerlemezként egyre több konfigurációba szivárognak be. A legfrissebb előrejelzést a DRAMeXchange piackutató cég adta közzé a napokban, amely szerint 2012 második felében további árcsökkenés várható SSD fronton. Egészen pontosan azt prognosztizálják, hogy hamarosan a sokszor emlegetett 1 dollár/GB alá bukhatnak a fajlagos költségek, mely érték jelenleg nagyjából 1,5-2 dollár/GB környékén jár. Persze ez csupán csak egy átlagolt érték, hiszen kapacitástól, márkától, gyártástechnológiától és még sok minden más tényezőtől is függ, hogy végül mekkora összeg kerül árcédulára. A DRAMeXchange szerint a tendencia egyértelműen csökkenés irányába mutat, és a „határátlépés” még ebben az évben bekövetkezhet.

A gyártók különböző szemszögből próbálják megközelíteni az olcsóbb előállítást, az Intel például 20 nm-es MLC NAND chipekben látja a megoldást, míg az OCZ a TLC (Triple-Level Cell) modulok bevezetésén munkálkodik. Ez az árcsökkenés főleg a kisebb kapacitású merevlemezek pozícióját rendítheti meg, hiszen ezzel végre 128 GB-ra ugrana az átlagos SSD kapacitás, ami már az operációs rendszeren kívül a szükséges alkalmazások és némi adat tárolására is alkalmas lenne. Vagyis nem csak a teljesítményorientált számítógépekben terjedhet el a memória alapú adattároló, de egyszerűbb irodai gépekben és laptopokban is komoly teret nyernének, valamint a manapság divatos Ultrabookok magas árazásának is jót tenne.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés