Hirdetés

2012-ben az online fizetős filmek leteperhetik az optikai adathordozókat

Már egy ideje a levegőben van, hogy az optikai adathordozóké, azon belül is főleg a DVD-k kora hamarabb le fog áldozni, mint azt gondolnánk, most azonban egy tanulmány azt állítja, hogy már idén komolyabb mérföldkőhöz érkezik a filmes ipar. Az IHS Screen Digest elemzői például 2012-re azt prognosztizálják, hogy az Egyesült Államokban 3,4 milliárd fizetős videót fog megtekinteni a lakosság, ezzel szemben ennél 1 milliárddal kevesebb DVD és Blu-ray lemezért fognak pénzt adni.

Persze a kérdés igen összetett, és területenként, országonként változnak az igények, de a fent említett erőjelezés is azt mutatja, hogy a „streaming” tévézés komolyan fenyegeti a klasszikus lemezes megoldásokat, mely tendencia idővel globálisan is igazzá válik. Ehhez természetesen olyan szolgáltatók/szolgáltatások szükségesek, amelyek lehetővé teszik ezt a fajta mozizást, arról nem is beszélve, hogy ennek alapfeltétele egy megbízható internetkapcsolat.

Minőség szempontjából a DVD kihalása nem kérdéses, a mai világban ez a felbontás szerényebb sávszélességű hálózatokon is jó eséllyel átküldhető, és a korongok sérülékenysége miatt sem kell aggódni. A Blu-ray esetében már picit más a helyzet, mert az ezeken tárolt adatmennyiség még a mai modern internetkapcsolatoknak is általában túl nagy falat, de mondjuk egy HD minőségű film, amit nevezzünk pillanatnyi arany középútnak a DVD és a Blu-ray között, már a legtöbb ember minőségi elvárásait kielégíti. Érdemes viszont azt is szem előtt tartani, hogy a Full HD leváltása is a küszöbön áll (4K), amely jelentősen megdobja majd az adatmennyiséget.

Az online eltolódás anyagilag érzékenyen érinti majd (és már jelenleg is) az iparágat, hiszen IHS Screen Digest szerint bár mennyiség tekintetében felülkerekedik a streaming média, az itt várható jövedelem „csak” 1,7 milliárd dollár, míg a lényegesen kevesebb optikai lemezből közel 11,1 milliárd bevételt várnak 2012-re. Ez a vételárakban tapasztalható jelentős különbözetekből ered, ami egy online film „kikölcsönzése” esetén átlagosan 51 centet jelent, egy DVD vagy Blu-ray 4,72 dolláros átlagárához képest. Tehát bizonyos szempontból még korai lenne temetni a jó öreg lézeres korongokat, de az online videotékákkal bizony egyre komolyabban számolni kell.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés