Hirdetés

Egészen apró, de mégis erős asztali PC-ket kínál a CompuLab

A CompuLab sokak számára ismerős márkanév lehet, hiszen a vállalat nagyon szeret feltűnő termékekkel előhozakodni. A gyártó az év elején mutatta be a Tegra 2 SoC-ra épülő tenyérnyi számítógépét, ám ez a termék a pontos definíció értelmében nem tekinthető IBM PC-nek, mivel nem x86-os architektúrára épül. Éppen ezért a CompuLab ezen a fronton is újít, és megjelent a fit-PC3 névre keresztelt termékcsalád, melynek versenyzői – a cég állítása szerint – a világ legkisebb asztali PC-inek tekinthetőek. Ezzel a kijelentéssel lehetne vitatkozni, mivel a 2009 végén bemutatott fit-PC2i még mindig az élen áll a paraméterek tekintetében, de a CompuLab a sajtóanyagban megjegyzi, hogy ezt a terméket már nem szállítják a viszonteladóknak. Hogy hol az igazság, arról nem kívánunk dönteni, de véleményünk szerint nem érdemes elvenni a fit-PC2i-től a dicsőséget.

Az áruházakban fellelhető termékeket tekintve azonban a fit-PC3 160 x 160x 25 mm-es méretei a legkisebb kiterjedésű PC-t eredményezik. A fekete színű újdonságok két változatban kerülnek a boltok polcaira, az alapmodell mellett ugyanis egy ribbed, azaz bordás verzió is készült. A teljesen passzív hűtéssel operáló termékekbe az AMD beágyazott rendszerekbe szánt Fusion platformja került, mely tulajdonképpen a Brazos platformot jelenti, csak a vezérlőhíd energiaigénye alacsonyabb.


[+]

A fit-PC3 alapkonfigurációja több változatban is elérhető. Az alacsonyabb fogyasztású megoldások az AMD APU-i közül a 6,4, illetve 9 wattos TDP osztályba sorolt, T40E és T40N jelzésű termékeket kapják meg. A lapkák két processzormagja 1 GHz-es órajelen üzemel, a 80 shader egységgel dolgozó Radeon HD 6250-es, illetve 6290-es IGP pedig 280 MHz-en ketyeg. A leggyorsabb verzió az erősebb, és egyben 18 wattos TDP osztályba tartozó T56N jelzésű lapkával domborít. Utóbbi terméknek is két processzormagja van, ám ezek órajel 1,6 GHz, továbbá a szintén 80 shader processzort rejtő IGP már 500 MHz-en üzemel, így a Radeon HD 6310 jelzést viseli. Köztes megoldás a 9 wattos TDP osztályú T44R, melynek két processzormagja 1,2 GHz-es órajelet kapott, a 80 shader processzoros Radeon HD 6250-es grafikus vezérlő pedig 280 MHz-en dolgozik.

Mindegyik G szériás APU-hoz egy SO-DIMM foglalatba helyezhető DDR3 szabványú memóriamodult lehet társítani, melynek maximális órajele effektív 1066 MHz lehet. Fusion platformról lévén szó a rendszer technikailag nagyon fejlett. Ennek megfelelően támogatja a DirectX 11-es, az OpenGL 4.2-es, az OpenCL 1.1-es, az OpenGL ES 2.0-s valamint a DirectCompute 5.0-s API-t, továbbá az UVD 3.0 motor kezeli a H.264/AVC, az MPEG-2/4, a VC-1, a DivX és az Xvid videók gyorsítását egészen Full HD felbontásig. Fontos azonban megjegyezni, hogy a Radeon HD 6250-es IGP a Blu-ray filmek gyorsítására nem képes. Jó hír viszont, hogy a nemrég megjelent Flash 11 összes képességének támogatása nem okoz gondot egyik terméknek sem, ez persze általánosan igaz a Fusion termékcsaládra.

Az interfészek tekintetében sem spórolt a CompuLab, így a fit-PC3 két 2.0-s és két 3.0-s USB, egy Gigabit Ethernet, két eSATA, egy HDMI 1.3, egy DisplayPort, valamint egy S/PDIF, illetve három analóg jack aljzattal is rendelkezik. Az adatok tárolását egy 2,5 hüvelykes, SATA csatolóra köthető meghajtó oldhatja meg, mely lehet merevlemez, vagy éppen SSD is. Itt azonban még mindig nincs vége a funkcióknak, ugyanis az újdonságok IEEE 802.11n-es szabvánnyal kompatibilis Wi-Fi adaptert is kaptak, amivel a vezeték nélküli hálózati kommunikáció is megoldható. Ezenkívül két mini PCI Express csatoló is rendelkezésre áll, ha a felhasználó bővítésen gondolkodna.

A CompuLab fit-PC3 különböző csomagokban rendelhető a cég weboldaláról. Az árazás a termék képességeitől függően 328 és 698 dollár között lehet. A PC-k szállítása természetesen már a viszonteladók felé is megkezdődött.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés