A t510 és t610 vékonykliensekkel újít a HP

A HP régóta szereplője a vékonykliensek piacának, és a vállalat elérkezettnek látta az időt két új fejlesztés bevetésére, melyek minden szempontból felülmúlják az elődöket. Az újdonságok eltérő árral és képességekkel érkeznek, de mindegyik megoldás esetén meg lehet választani az előtelepített szoftveres környezetet, mely lehet Microsoft Windows Embedded Standard 7, vagy Embedded Standard 2009, illetve HP ThinPro, vagy Smart Client Service. Természetesen a hálózati kommunikáció gigabites Ethernet és IEEE 802.11a/b/g/n-es Wi-Fi formájában biztosított, illetve egy billentyűzetről és egy egérről is gondoskodik a gyártó.

A t510-es masina lesz az olcsóbbik megoldás, mely VIA platformra épül. A termékben a processzor szerepét egy kétmagos Eden X2 U4200-as lapka tölti be, aminek magjai 1 GHz-es órajelen üzemelnek. A vezérlést a VX900-as megoldás látja el, mely egy S3 Chrome9 HCM-es IGP-t használ, ami kompatibilis a DirectX 9-es API-val és támogatja a Full HD-s videók gyorsítását. A DDR3-as rendszermemória 2 GB-os kapacitást kínál, a memórialapkák pedig 1066 MHz-es effektív órajelen ketyegnek. Az adattárolásra használt flashmemória mérete függ a szoftveres környezettől; HP ThinPro, vagy Smart Client Service, valamint Windows Embedded Standard 2009 esetén 2, míg a Windows Embedded Standard 7 mellett 4 GB-os tárkapacitás áll rendelkezésre. A masina DVI-I és DVI-D kimenetekkel rendelkezik, de a HP gondoskodik egy átalakítóról a D-Sub bemenetű monitorokhoz. Ezenkívül a termék hat darab USB 2.0-s, egy soros, egy párhuzamos, és két PS/2 portot kínál még, az áramellátásért felelős külső tápegység pedig 65 wattos.

HP t510
HP t510

A t610-es gépezet már jóval többet tud, így drágább is. Az AMD Brazos platformjára épülő termékben egy G szériás T56N jelzésű APU lesz, abból is a v2-es verzió, melynek két processzormagja 1,65 GHz-en üzemel. Az IGP szerepét egy 80 shader processzorral dolgozó Radeon HD 6320-as megoldás tölti be 500 MHz-es magórajel mellett. Utóbbi egység támogatja a turbó funkciót is, ami megemelheti az előbbi órajel-frekvenciát, amennyiben ez a 18 wattos fogyasztási kereten belül lehetséges. A lapka támogatja a DirectX 11-es, a DirectCompute 5.0-s, az OpenCL 1.1-es, az OpenGL 4.2-es és az OpenGL ES 2.0-s API-t. Emellett az UVD 3.0-s motor kezeli a legtöbb Full HD-s videó gyorsítását. A DDR3-as rendszermemória 1600 MHz-es effektív órajelen dolgozik, és 2 GB-os kapacitást kínál, de ez igény esetén 4 GB-ra növelhető. Az adattárolásra használt flashmemória mérete itt is függ a szoftveres környezettől. HP ThinPro, vagy Smart Client Service esetén 1, Windows Embedded Standard 2009 mellett 2, míg a Windows Embedded Standard 7 rendszerrel 4 GB-os tárkapacitás áll rendelkezésre.

HP t610 Plus és alapverzió
HP t610 Plus és alapverzió

A t610-es vékonykliensnek két verziója is lesz. Az alapmodell egy DVI-I és egy DisplayPort 1.1a kimenetet kínál, melyhez a HP biztosít egy átalakítót a D-Sub bemenetű monitorokhoz. A további interfészek esetében négy darab USB 2.0-s, két USB 3.0-s, egy soros, illetve két PS/2 port áll rendelkezésre. A Plus jelzésű változat egy extra soros és egy párhuzamos portot is kínál, emellett egy x4-es PCI Express 2.0-s interfész is helyet kapott az alaplapon. Ebbe igény esetén rendelhető egy professzionális grafikus kártya az AMD FirePro 2270 Multi-View személyében, mely négy digitális monitor meghajtását is lehetővé teszi egyetlen vékonyklienssel. A külső tápegység szempontjából az alapmodell 65 wattos, míg a Plus jelzésű variáns 85 wattos megoldást kapott.

A hangzásvilágról mindkét termék esetében egy beépített hangszóró gondoskodik, de a mini jack aljzatot használva egy külső hangrendszer is rájuk köthető, sőt, a t610-es masina még mikrofonbemenettel is rendelkezik. Emellett a t610 az iparág első olyan vékonykliense, amely az amerikai Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet ajánlásainak betartásával készült, és ennek segítségével egy összetett azonosító rendszerrel, valamint egy kétlépcsős biztonsági rendszerrel van ellátva.

Mindegyik újdonság tartalmaz TPM chipet, mely egy integrált kriptográfiai modul. Ez biztosítja a hozzáférést minden olyan hálózathoz, amely megfelel a hálózatban előírt Trusted Computing Group tanúsítvány követelményeinek. A széleskörű szoftveres támogatásról is gondoskodik a HP. Az Easy Tools programmal a HP t610 és t510 könnyen konfigurálható, továbbá az alkalmazás tartalmazza a HP továbbfejlesztett, vállalati szintű külső menedzsmentszoftverét a HP Device Manager-t is. Emellett az újonnan megjelent HP Imaging Plug-In is egyszerűsíti a kliensek használatát. Mindkét termék esetében fontos szempont volt a kompatibilitás, így szinte minden virtualizációs szoftverrel problémamentesen lehet őket használni, beleértve a Citrix XenApp-ot, a XenDesktop-ot, a Microsoft RDP 7-et és a VMware View-et.

Alapkiépítésben a HP t510 259 dolláros, míg a t610 399 dolláros áron lesz elérhető. Természetesen extra igények mellett az árcédulák is emelkedni fognak, így például a t610 legjobb konfigurációja nagyjából megduplázza az előbbi árazást.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés