Hirdetés

2012-ben újjászületik a Brazos platform

Az AMD az év elején mutatta be a Brazos platformot, melyhez augusztus végén jelent meg három felturbózott APU. A vállalat az új generációs Deccan platformot csak 2012 nyarának vége felé tudja bevetni, így az év elejére elkészítik a Brazos 2.0-t, mely lényegében az aktuális Zacate kódnevű APU felgyorsítva, mindez egy új vezérlőlapkával megspékelve.

A platform legerősebb megoldása az E2-1800 lesz. Az új steppingre épülő, Zacate APU sokban hasonlít majd a nemrég bemutatott E-450-re, ám a két darab processzormag 1,7 GHz-es órajelen üzemel, ami 50 MHz-es emelést jelent. A 80 shader processzorral rendelkező integrált grafikus vezérlő megkapja a Radeon HD 7340 jelzést, a magórajelét pedig 523 MHz-re állították a tervezők, mely értéket a Turbo Core 680 MHz-re emelheti, amennyiben ez a fogyasztási kereten belül lehetséges. Az E1-1200 gyakorlatilag megegyező felépítéssel rendelkezik, de a processzormagok órajele 1,4 GHz lesz, míg a Radeon HD 7310-es IGP 80 shader processzora 500 MHz-en ketyeg. Mindkét újdonság a 18 wattos TDP osztályba kerül, továbbá az E2-1800 memóriavezérlője még az 1333 MHz-es DDR3 modulokat is támogatja.

Az AMD Hudson M szériás vezérlőhídjainak összehasonlítása
Az AMD Hudson M szériás vezérlőhídjainak összehasonlítása (forrás: ComputerBase) [+]

A Brazos 2.0 a lényegi újításokat a vezérlőhíd szempontjából vezeti be. A Hudson M3L kódnevű lapka az A68M jelzést viseli majd, és a platform megcélzott szegmenseit figyelembe véve értékes újításokat kínál. Először is megjelenik a ventilátorvezérlés támogatása, melyre az aktuális FCH-k nem adnak lehetőséget, de szükség lenne rá. Szintén újdonság az SD memóriakártyákat támogató vezérlő, valamint integrálásra kerül a Renesas USB 3.0-s vezérlője, mely két portot támogat. Emellett megmarad 8 darab USB 2.0-s interfész támogatása, illetve a négycsatornás hangkodek is. Viszonylag nagy változás éri a SATA vezérlőt, mely továbbra is 6 Gbps-os szabványú, de csak két portot támogat, újítás viszont, hogy megjelenik a RAID 0 és 1 tömbök kezelése.

Szintén érkeztek adatok a Brazos-T platformról, melyről korábban már részletesen írtunk. A nemrég közölt adatok nem változtak, de kiderült a maximális fogyasztás, mely 4,5 watt lesz. A termék Z-03 néven érkezik, továbbá új vezérlőhidat is kap A55T jelzéssel.

Az AMD a Brazos 2.0 gyártását 2012. február közepén indítja be, így a start a CeBIT-en történhet meg. A Brazos-T gyártása április végén indul, így a Windows 8-höz készülő tabletplatform nyáron érkezhet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés