Hirdetés

A 25 dolláros, ARM-alapú hobbiszámítógép 1080p videókkal is megbirkózik

Egyre több érdekes, ARM-alapú mini számítógép jelent meg a közelmúltban, melyek elsősorban kis méretükkel és kedvező árukkal hódítanak. A most napvilágot látott Raspberry Pi hobbiszámítógép még ebben a pezsgő, sokszínű kategóriában is különcnek mondható a névjegykártya méretű nyomtatott áramkörével, és egészen hihetetlen, 25 dolláros árcédulájával. De vajon mit lehet kihozni egy vacsora árából?


[+]

Minden bizonnyal két variánst fognak útnak indítani, a fantázianeveket nem nagyon erőltették túl: Model A és Model B. Az A modell egy abszolút minimalista rendszert valósít meg, melynek központjában a 700 MHz-es Broadcom BCM2835 média processzor áll. Ez az egység többek között egy ARM11 magot (ARM1176JZF-S), Broadcom GPU és DSP magot tartalmaz. Ebben a verzióban mindössze 128 MB SDRAM áll rendelkezésre, vagyis nem egy erőgép, de mivel ez egy speciális média processzor, a benne található dupla magos VideoCore társprocesszor valóban elbír az 1080p30 H.264 videó anyagokkal. Ezen kívül tényleg csak egy marék alkatrész található a fedélzeten, a méret és költségcsökkentés miatt csak a legszükségesebbeket alkalmazták.


[+]

Csatlakozóból van egy USB 2.0, HDMI, kompozit video-out, azonban az analóg videó kimenetet lespórolták, mert a konverter is csak növelné az árat. Adatok az SD/MMC/SDIO foglalatba csúsztatott memóriakártyán tárolhatók. A B modell 35 dollárért 256 MB SDRAM-ot, további két USB 2.0 opciót és 10/100 Ethernet vezérlőt nyújt. A hivatalos weboldal rengeteg segítséget nyújt a megfelelő szoftver kiválasztásához és telepítéséhez, a fórumban pedig a legvadabb elképzelések is megvitathatók. Félreértés ne essék, nem érdemes a specifikációt egy mai telefonéval vagy egy androidos médialejátszóéval összevetni, a Raspberry Pi főleg garázsprojektekben és esetleg az oktatásban lesz hasznos kiegészítő.

Megjelenésük decemberben várható.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés