Hirdetés

Okos Linksys Smart Wi-Fi routereket jelentett be a Cisco

A Cisco három új routert mutatott be, melyek a szintén új EA széria tagjai lesznek. Az EA2700, EA3500 és EA4500 modellek kísértetiesen hasonlítanak a jelenleg futó E család tagjaira, így a különbséget lényegében belül kell majd keresni. Az első lényeges újítás az alkalmazások támogatása lesz, melyből jelenleg csupán csak egy, a Google Play és Apple App Storeban is fellelhető Cisco Connect Express készült el. Ennek segítségével okostelefonokról és tabletekről lehet az EA, valamint az X kategóriás, továbbá a korábban megjelent E4200 típusú útválasztók beállításait módosítani, engedélyezni a guest hozzáférést, ellenőrizni a hálózatra csatlakoztatott eszközöket, új IP címet kérni, firmware frissítést keresni, vagy akár újraindítani routert – persze mindezt csak akkor, ha az adott hálózatra csatlakozunk Wi-Fi-n keresztül. Természetesen később az alkalmazás tudása bővülni fog és új alkalmazások is várhatók.


[+]

Az újítások azonban nem merülnek ki ennyiben. A gyártó hamarosan – várhatóan június folyamán – mindenki számára nyitottá teszi (a később akár szintén app formájában is elérhető) Cisco Connect Cloud weboldalt, amin keresztül már nem csak a helyi hálózatra csatlakozva, hanem távolról is menedzselhetjük a Smart Router alapokon nyugvó teljes otthoni hálózatot és a hozzá kapcsolódó eszközöket. Főleg ez utóbbi lehet érdekes akkor, ha a jövőben megvalósul a „minden mindennel összeköttetésben van“ (connected home) koncepció, melynek alapját természetesen az otthoni hálózat és az Internet adná. Hogy ez így is legyen, a Cisco már felvette a kapcsolatot a legnagyobb tévé, szórakoztatóelektronikai és háztartási gépek gyártóival, hogy előrelépést tegyenek ebben az ügyben. Egy ilyen volumenű együttműködés számos izgalmas lehetőséget tartogat, például távolról bekapcsolhatjuk a sütőt, hogy az előre bekészített étel megsüljön mire hazaérünk, tévéműsorok felvételét programozhatjuk be, elindíthatjuk/leállíthatjuk a klímát vagy éppen a fűtést.

Cisco Connect Cloud webes felületen
Cisco Connect Cloud webes felületen (forrás: CNET) [+]

Elvonatkoztatva a smart megoldásoktól, az EA sorozatba tartozó eszközök természetesen hagyományos útválasztóként is működnek. A hátoldalukon található vezetékes portok megfelelnek a Gigabit Ethernet szabványnak, szimultán támogatják a 2,4 és 5 GHz-es sávokat és kompatibilisek az IEEE 802.11a/g/n szabványokkal. A család legkisebb tagja az EA2700 maximum 300 Mbps, az EA3500 és EA4500 pedig 450 Mbps átviteli sebesség elérésére képes. Utóbbi kettőt kiegészítették USB porttal is, így NAS és nyomtatószerver funkciók ellátására is képesek, valamint az EA4500 a DLNA szabványnak is megfelel. Az új Linksys routerek ára  99, 139 és 199 dollár.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés