Hirdetés

A világ háztartásainak jelentős része már rendelkezik Wi-Fi hálózattal

Környezetünkben látjuk, hogy a vezeték nélküli helyi hálózatok egyre népszerűbbek, és egy modern háztartás mondhatni nélkülözhetetlen részét képzik, amelyre egyre több készülék (mobiltelefon, tablet, laptop stb.) csatlakozik. A Strategy Analytics piackutató cég most azonban konkrét számadatokkal állt elő, hogy tisztábban lássuk a globális helyzetet, valamint a trendekre alapozva különböző előrejelzéseket készített egészen 2016-ig.

A 2011-es adatok szerint világszerte összesen 439 millió háztartásban működik Wi-Fi hálózat, ami egyenlő az összes háztartás 25%-ával. Persze az eloszlás országonként és kontinensenként változó, például a Wi-Fi penetráció Dél-Koreában meghaladja a 80%-ot. Utánuk Európa egyes országai következnek: az Egyesült Királyság, Franciaország én Németország átlagosan 70%-os vezeték nélküli elterjedéssel bír, közülük Nagy-Britannia áll legjobban a maga 73,3%-ával. Természetesen az Egyesült Államok sem maradt le túlságosan, a Strategy Analytics itt körülbelül a háztartások 61%-áról állítja, hogy rendelkeznek Wi-Fi hálózattal.

A jövőbe tekintve a tendenciát főleg a szélessávú internet folyamatos térhódítása és a Wi-Fi kommunikációra képes készülékek tömeges terjedése befolyásolja. Az elemzők 2016-ra már azt jósolják, hogy a globális háztartások mintegy 42%-a (azaz 800 millió) tartozik majd bele ebbe a körbe. Nem meglepő módon a komoly fellendülés várhatóan Kína fejlődő lakosságának lesz köszönhető, csak ebből az országból 110 millió Wi-Fi képes otthon csatlakozását várják. A vezeték nélküli berendezések tekintetében pedig az Infonetics Research eredményei arról tanúskodnak, hogy például 2011 utolsó negyedévében 893 millió dollárosra duzzadt a piac, amely szintén a fentebb említett tendenciát támasztja alá. Ezek alapján könnyen meglehet, hogy még 2020 előtt elérhetővé válik a bűvös 50%-os Wi-Fi penetráció.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés