Hirdetés

A Cisco bemutatta 802.11ac kompatibilis eszközeit és Connect Cloud jövőképüket

A gyártók egyre-másra jelentik be a legújabb vezeték nélküli szabvány, az IEEE 802.11ac Wi-Fit támogató eszközeiket, amelyek akár 1,3 Gbps-os adatátvitelre is képesek. A Cisco ugyan nem tolongott az elsők között, de a minap bemutatott ac termékek és az új, felhő alapú koncepció kifejezetten ígéretesnek hangzanak. A sebességváltás első hírnökei a vállalat termékpalettáján belül kétsávos Linksys EA6500 router és az egysávos Linksys Universal Media Connector (bridge) lesznek, melyek egyaránt képesek a maximális 1300 Mbps-os sebesség biztosítására.

Linksys EA6500 router
Linksys EA6500 router [+]

Az EA6500 útválasztó az 5 GHz-es kommunikáció mellett a 2,4 GHz-es tartományban is működőképes, ekkor elméleti maximális sebességes 450 Mbps. Beépített 3 x 3 MIMO antennái a gyártó állítása szerint páratlan stabilitást és megfelelő térerőt biztosítanak ahhoz, hogy egy nagyobb családi ház minden szegletében elérhetővé tegye a hálózatot. A vezetéken kapcsolódókra is gondoltak, a szokásos 4 darab Gigabit Ethernet aljazat ott sorakozik az eszköz hátán két USB port társaságában. Utóbbiak nyomtatók és adattárolók hálózati megosztására alkalmasak, ezek a megfelelő beállításokkal akár a magánhálózaton kívülről, az interneten keresztül is elérhetők.

Linksys EA6500 router
Linksys EA6500 router [+]

Ez az útválasztó is beletartozik a Linksys Smart Wi-Fi Router elit csoportba, amelyek folyamatosan bővülő szolgáltatásokkal segítik a felhasználók mindennapjait. A Cisco ezen eszközöket megfejelte a frissen elérhetővé vált Connect Cloud felhőalapú megoldásával, amelyet néhány hónappal ezelőtt már meglebegtetett. Ez lehetővé teszi, hogy interneten keresztül számítógépről vagy bármilyen okostelefonról távolról is monitorozhassuk és beavatkozzunk helyi hálózatunkba és az arra csatlakoztatott eszközök működésébe. A szokásos lehetőségek, mint a szülői felügyelet vagy a hozzáférések korlátozása természetesen a repertoár részét képzik, azonban a Cisco a jövőbe tekintve ennél sokkal többet szeretne kihozni a koncepcióból.

Linksys Universal Media Connector Linksys Universal Media Connector
Linksys Universal Media Connector [+]

Céljuk, hogy a megfelelő fejlesztőkörnyezet (SDK, dokumentációk és példaprogramok) elérhetővé tételével a gyártók úgy alakítsák ki jövőbeli digitális berendezéseiket, hogy azok támogassák a Cisco Connect Cloudot. Így például a házimozi erősítő bármilyen PC-ről vagy okostelefonról vezérelhető lenne, de ami még érdekesebb, hogy téli estéken munkából hazaindulva magasabb fokozatra lehetne állítani a fűtést, vagy ismerve a mosási időt a mosógépet vásárlás közben úgy elindítani, hogy az éppen akkor végezzen, amikor hazaérünk. A lehetőségek tárháza lényegében végtelen, csak azon múlik, hogy a gyártók mennyire kívánnak elmélyülni a Connect Cloudban.


[+]

A Linksys EA6500 router vételára 219,99 dollár, szállítása augusztusban kezdődik. A Linksys Universal Media Connectorról bővebb információkat egyelőre nem közölt a gyártó, de nyár végén, esetleg ősszel bizonyára ez az eszköz is befuthat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés