Hirdetés

Még karácsony előtt befut az új generációs Atom

Az Intel még karácsony előtt válaszolni fog az év elején megjelent Brazos platformra, azaz hamarosan megérkeznek az új generációs Atom processzorok, és velük együtt az új Cedar Trail platform is. A rendszerről már meglehetősen sokat lehet tudni. Az új lapka Cedarview kódnéven fut, és 32 nm-es gyártástechnológiával készül. A korábbi Atomok lelkéül szolgáló Bonnell processzormagot a Saltwell fogja váltani, amitől radikális újításokra nem kell számítani, de tény, hogy gyorsabb feldolgozást illetve magasabb elérhető órajelet tesz majd lehetővé, továbbá magonként 512 kB-os másodlagos gyorsítótárat alkalmaz. Az egycsatornás integrált memóriavezérlő a DDR3-as modulokat kezeli, azokon belül is az alacsony fogyasztású megoldások ajánlottak. Arról nincs adat, hogy az új Atomok pontosan hány processzormagot tartalmaznak, de annyi már biztos, hogy a vezérlőhíd szerepét továbbra is az NM10-es lapka fogja ellátni, ami egyrészt megkönnyíti a gyártópartnereknek az átállást, ám sajnálatos módon a rendszer, egy külső vezérlő nélkül továbbra sem támogatja a 6 Gbps-os SATA felületet. Valószínűleg a Cedarview lapka lábkompatibilis lesz a jelenlegi platformmal, így a gyártóknak nem kell újratervezni a jelenleg alkalmazott nyomtatott áramköröket.

A legfőbb változás az IGP-t éri, ami jelentős módosításon megy majd keresztül a jelenlegi GMA 3150-hez viszonyítva. A partnerektől kiszivárgott adatok szerint az Intel nem saját fejlesztésű megoldást alkalmaz, hanem az Imagination Technologies PowerVR SGX 545-öt licenceli, ami a mobil termékekben 400, míg az asztali chipek esetében 640 MHz-es magórajelen ketyeghet. A rendszer képes lesz a Full HD-s Blu-ray videók gyorsítására, továbbá támogatni fogja a DirectX 10.1-es API-t. Szintén újítás lesz a flashvideók gyorsításának lehetősége, továbbá a WebGL natív támogatása sem hiányzik. Persze utóbbi jelenleg is kivitelezhető lenne, ha az Intel beépítené az OpenGL ES 2.0 kezelését GMA 3150 grafikus driverébe.

A mobil piacra érkező Cedar Trail-M platform az Atom N2600 és N2800 jelzésű lapkákat foglalja majd magába, melyek rendre 1,6 és 1,83 GHz-en üzemelhetnek, és a DigiTimes információi szerint 42 és 45 dollárba kerülnek majd. Az asztali termékekhez az 1,8 GHz-es Atom D2500 és a 2,13 GHz-es Atom D2700 lesz használható, melyek természetesen magasabb fogyasztással rendelkeznek, az N-es modellekhez viszonyítva. A listaáruk rendre 42 és 52 dollár lesz.

A hírek szerint maga a hardver már kész van, de a grafikus driver hitelesítésével problémák adódtak, ugyanis egyelőre nem teljesítették a Windows 7 minőségi kritériumait, és ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a készülő termékekre előtelepíthető legyen a Microsoft operációs rendszere. Erről elsősorban nem az Intel tehet, ugyanis az integrált grafikus mag licencelt, vagyis a Santa Clara-i óriáscég nem írhat hozzá drivert, mivel maguk is foglalkoznak grafikus magok fejlesztésével. Vagy az Imagination Technologies gyári támogatását használják, vagy a korábbi szokásoknak megfelelően kiadják a munkálatokat a Tungsten Graphics-nak, amely cég jelenleg is az Intelnek dolgozik, és a Z-s Atomok IGP-inek terméktámogatásáért felel.

A Cedar Trail platform debütálása a DigiTimes szerint akár szeptemberben is megtörténhet, de ha nem sikerül gyorsan megoldani a szoftveres nehézségeket, akkor legkésőbb novemberben kerül rá sor.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés