Hirdetés

Novemberben lesz végleges grafikus driver az új Atomhoz

Az Intel ezen a héten jelentette be az új, immár harmadik generációs Atom platformot, melyre egyelőre senki sem épített terméket. Az Intel a Mini-ITX-es alaplapok szállítását hamarosan megkezdi, de a partnerek nagyon mostohán bánnak az új platformmal. Az információink szerint több gyártó is ki szeretne adni egy-egy nettopot a Cedar Trail platformra, de az már nem biztos, hogy ezek idén megjelennek. A probléma nem a hardverrel van, hiszen az láthatóan elkészült, ám a grafikus driverrel gondok adódtak. A támogatás jelenleg csak béta formában létezik. A gyártóktól származó adatok szerint az aktuális, 8.15.8.1050-es verziójú meghajtó még nagyon nincs kész, aminek következtében a driver az Intel hivatalos weboldaláról sem tölthető le, vagyis a terméktámogatást az adott termék gyártójától, vagy magától az Inteltől kell kérvényezni. Egyelőre elég az utóbbit szem előtt tartani, mert az eddigi bejelentések értelmében a Cedar Trail platformra csak hét darab Intel által gyártott alaplap épül.

Az elmúlt évek alapján nagyon szokatlan, hogy a bemutatott Cedar Trail platformról egyetlen hivatalos teszt sem készült idáig, ám senki sem tudja, hogy miért, hiszen mindenki kíváncsi a rendszer képességeire. A CPU-World megelégelte a várakozást, és utánakérdezett a problémáknak. Kétségtelen, hogy a grafikus driverrel van gond, de hogy mekkora azt előzetes, vagy hivatalos vélemények és tesztek nélkül senki sem tudja megmondani. A legfrissebb hírek szerint az első hitelesített meghajtó novemberben készül el a 32 bites Windows 7 – és feltételezhetően a Windows Vista – operációs rendszerre, míg 64 bites támogatására decemberig várni kell. Szintén megerősítést nyert, hogy az aktuális béta meghajtó, és majd a végleges változat is csak a DirectX 9-es API-t fogja kezelni, így a hardver hiába képes a DirectX 10.1-re a támogatás belátható időn belül nem készül el. A CPU-World szintén megtudta, hogy a következő év első negyedévében meg lesz oldva az Intel Smart Connect és a Wireless Display technológiák támogatása is, amelyekre idén már biztos nincs esély.

Fontos megjegyezni, hogy a DirectX 10-es és 10.1-es API-k támogatásának hiánya nem csak a játékokat érinti. A Direct2D kezelése is problémás lesz, mivel ehhez a felülethez Direct3D 10-es driver szükséges minimum Feature Level 9-es eléréssel. Ez sajnos úgy néz ki, hogy nincs meg, így az új Atom, a webes teljesítményt illetően egyelőre visszalépés az előző generációs megoldáshoz képest. A Windows Aero felület is DirectX 10.1-es módban adja a legjobb teljesítményt, ám szerencsére itt a működés DirectX 9-es meghajtóval is biztosított, csak valamivel lassabb feldolgozásra és nagyobb memóriahasználatra kell számítani.

Arról nincs információ, hogy a Cedar Trail platform esetében mikor készülnek el az első tesztek. Valószínűleg az Intel egyáltalán nem szeretné, hogy erre a hitelesített driverek előtt sor kerüljön, de ha az alaplapok kereskedelmi forgalmazása november előtt megkezdődik, akkor nagy esély van rá, hogy számos média sort kerít egy-egy részletesebb cikkre. Annyit biztosan tudunk, hogy az Intel D2500HND jelzésű alaplap már előrendelhető pár európai webáruházban, az ára pedig 64 euró. Sajnos a termék a kisebbik Atom processzorra épít, azaz kimaradt belőle a Hyper-Threading, valamint az IGP is a lassabb GMA 3600-as megoldás, továbbá a HDMI kimenet is hiányzik róla.

A friss pletykák szerint az új driverekkel azért van ennyi probléma, mert az Intel az Imagination Technologies gyári támogatását kérte az új Atomhoz, de az érintett vállalat konkrétan semmilyen tapasztalattal nem rendelkezik a Windows WDDM felületét illetően. Ezzel gyakorlatilag a teljes szoftveres fejlesztés a nulláról indult, és így nem nehéz belátni, hogy miért csúszik a megjelenés. Nem szabad elfelejteni, hogy az Imagination Technologies számára egyedül az Intel volt olyan ügyfél, amely a Windows operációs rendszerhez licencelte a PowerVR IGP-ket, és korábban a támogatást a Tungsten Graphics oldotta meg. Éppen ezért a grafikus mag tulajdonosának a Windows driverek készítése máig lényegtelen volt, hiszen senki sem tartott rá igényt. A helyzet megváltozásával azonban fel kell venni a tempót, és ez valószínűleg egyáltalán nem egyszerű.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés