Hirdetés

CeBIT 2012: három ZBOX szériás PC-vel frissít a Zotac

A Zotac az elmúlt évek során szépen felfuttatta a ZBOX márkanevet. A termékskálába különböző igényekhez illeszkedő, apró, valamint alacsony fogyasztású asztali PC-k kerülnek, amelyekre egyre nagyobb igény mutatkozik. A vállalat az idei CeBIT-re sem ment üres kézzel, sőt kapásból három ZBOX szériás PC-vel frissítenek. Mindegyik termékre jellemző, hogy felszerelhetők VESA 75, vagy VESA100 szabványú állványt vagy fali konzolt támogató kijelzők hátuljára.

A ZBOX nano ID61 egy irodai felhasználásra szánt, alacsony fogyasztású megoldás. Ebben a konfigurációban egy Intel Celeron 867-es processzor kapott helyet, mely a Sandy Bridge kódnevű lapkára épül, és két darab processzormagja 1,3 GHz-en üzemel. A 2 MB-os L3 gyorsítótárhoz kapcsolódik a HD Graphics jelzésű IGP is, mely alapból 350 MHz-es órajelen dolgozik, míg turbó módban sebessége 1 GHz-re nőhet. A 17 wattos TDP osztályba sorolt termék a Core szériás Sandy Bridge-es termékekkel ellentétben nem támogatja az AVX utasításkészletet, emellett a grafikus magban inaktív a Quick Sync Video, a WiDi, az InTru 3D és a Clear Video HD szolgáltatás. Üzleti terepre abszolút ideális masinának néz ki, hiszen keveset fogyaszt, és ehhez képest relatíve gyors is.

Zotac ZBOX nano ID61
Zotac ZBOX nano ID61

A kijelzőt HDMI vagy DisplayPort interfészen keresztül lehet csatlakoztatni, a konfiguráció pedig egy darab DDR3 szabványú, 1333 MHz-es effektív órajelű SO-DIMM memóriát fogad (maximum 8 GB-ot). Az adattárolást egy 2,5 hüvelykes, SATA 6 Gbps-os interfészre köthető meghajtóra lehet bízni.

A ZBOX ID82 az idei CES-en bejelentett ZBOX ID81 gyorsabb verziója. A konfigurációban egy Intel Core i3-2330M-es processzor dolgozik, mely szintén a Sandy Bridge kódnevű lapkára épül, két darab processzormagja pedig 2,2 GHz-en üzemel. A 3 MB-os L3 gyorsítótárhoz kapcsolódó HD Graphics 3000 jelzésű IGP alapból 650 MHz-en ketyeg, míg turbó módban 1,1 GHz-re nőhet ez az érték. Az ID82 gyenge pontja a fogyasztás, ugyanis az előbbi lapkát az Intel a 35 wattos TDP osztályba sorolja, ám ezt kompenzálja, hogy a termék támogatja az AVX utasításkészletet, emellett elérhető a Quick Sync Video, a WiDi, az InTru 3D és a Clear Video HD szolgáltatás is, amelyek az ID81 esetében inaktív funkciók. A Zotac ezt a terméket otthoni és irodai környezetbe szánja, elsősorban oda, ahol a processzor ereje fontos tényező. A CPU által termelt hőt nagyon kis helyen kell elvezetni, így a hűtésről aktív ventilátor gondoskodik. A gyártó szerint ez az egység a hőmérséklet függvényében vezérli magát, így kisebb terhelés mellett alacsony zajszintet produkál.

Zotac ZBOX ID82
Zotac ZBOX ID82

A HDMI és DVI kimenettel dolgozó rendszer két darab DDR3 szabványú, 1333 MHz-es effektív órajelű SO-DIMM memóriát fogad (maximum 16 GB-ot), az adattárolást pedig egy 2,5 hüvelykes, SATA 6 Gbps-os interfészre köthető meghajtóra lehet bízni.

Filmlejátszás szempontjából fontos és a ZBOX ID82-re, valamint a ZBOX nano ID61-re egyaránt jellemző, hogy a Sandy Bridge IGP-je nem támogatja a 23,976 Hz-es módot, így képtelen a 23,976 képkocka/másodperccel rögzített filmeket kadenciahelyesen lejátszani, emellett a rendszer csak 8 bites RGB 4:4:4 módot kezel, vagyis nincs lehetőség YCbCr színtér alkalmazására.

A Blu-ray AD05 már egy multimédiás kisgép elsősorban HTPC-nek. A rendszer az AMD Brazos platformjára épül, azon belül is az E-450-es Vision APU-ra, mely két darab 1,65 GHz-en üzemelő processzormagot rejt, míg a 80 shader processzorral dolgozó Radeon HD 6320-as grafikus vezérlő magórajele 508 MHz lesz, amit a turbó funkció 600 MHz-re emelhet – amennyiben ez a 18 wattos fogyasztási kereten belül lehetséges. A beépített optikai meghajtó négyszeres sebességgel olvassa a Blu-ray lemezeket, emellett DVD-t és CD-t is képes írni.

Zotac ZBOX Blu-ray AD05
Zotac ZBOX Blu-ray AD05

A HDMI és DVI-I kimenettel dolgozó termék két darab, DDR3 szabványú, 1333 MHz-es effektív órajelű SO-DIMM memóriát fogad (maximum 8 GB-ot), az adattárolást pedig egy 2,5 hüvelykes, SATA 6 Gbps-os interfészre köthető meghajtóra lehet bízni.

Mindegyik masinára két darab 3.0-s USB, valamint egy S/PDIF port kerül, emellett alapfelszereltség a kártyaolvasó, illetve a Gigabit Ethernet és az IEEE 802.11n-es Wi-Fi modul. A csomagok része még egy távirányító, illetve a külső tápegység. A ZBOX ID82 és nano ID61 még extra Bluetooth 3.0-s modult is kap, emellett az előbbi négy, míg az utóbbi két darab 2.0-s USB portot kínál. Az ID82-es terméken még eSATA interfész is van, ami megtalálható a Blu-ray AD05-ön is egy USB 2.0-s és egy eSATA/USB 2.0 kombinált port társaságában. Szokás szerint mindhárom gép rendelhető Plus jelzésű kivitelben, ami lényegében annyit jelent, hogy a Zotac gondoskodik a memória és az adattároló beépítéséről is. A vállalat ilyenkor mindhárom gépbe 2 GB DDR3 memóriát helyez, egy 320 GB-os percenként 5400 fordulatot teljesítő merevlemez kíséretében. A Zotac az árazásról még nem beszélt, de a termékek forgalmazása hamarosan megkezdődik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Zotac

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés