Hirdetés

Megérkezett az extra kicsi Zotac Zbox nano XS AD11 Plus

A Zotac már a CeBIT-en bejelentette, hogy megreformálja a ZBox nano termékcsaládot, és még kisebb házba tervezi majd az alacsony fogyasztású PC-ket. Meg is érkezett a nano XS, azaz az extra small termékcsalád, mely az eredeti nano 127 x 127 x 45 mm-es méreteit 106 x 106 x 37 mm-es kiterjedésre csökkentette, így a gyártó állítása szerint megszületett a világ legkisebb, multimédiás feladatok ellátására alkalmas HTPC-je.

A Zbox nano XS AD11 Plus ráadásul a jelenleg elérhető legjobb hardvert veti be a megcélzott piacra, így a rendszer az AMD Brazos platformjára épít. Ezen belül is az E-450-es Vision APU-ra, mely két darab 1,65 GHz-en üzemelő processzormagot rejt, míg a 80 shader processzorral dolgozó Radeon HD 6320-as grafikus vezérlő magórajele 508 MHz lesz, amit a turbó funkció 600 MHz-re emelhet – amennyiben ez a 18 wattos fogyasztási kereten belül lehetséges. A DDR3 szabványra épülő rendszermemória maximum 4 GB lehet, de a vállalat a masinát 2 GB-os modullal szereli fel, az adattároló szerepét pedig egy mSATA interfészre kötött 64 GB-os SSD látja el.

A kommunikációs lehetőségeket a Gigabit Ethernet és az IEEE 802.11b/g/n-es Wi-Fi biztosítja, továbbá nem hiányzik a kártyaolvasó sem. Az aljzatok esetében a vállalat két-két darab 3.0-s és 2.0-s USB porttal is kedveskedik, amelyeket az eSATA/USB 2.0 kombó interfész egészít ki, továbbá a HDMI és az S/PDIF kimenet is alapfelszereltség. A termék könnyen felszerelhető a VESA 75, vagy VESA 100 szabványú állványt vagy fali konzolt támogató kijelzők hátuljára, ha bárki el akarná rejteni a kíváncsi szemek elől az amúgy egészen dizájnos masinát. Ezenkívül fontos, hogy a csomag része még egy távirányító, illetve a külső tápegység.

A Zbox kiemelte, hogy az AMD visionös gépekre jellemző, korszerű képességek természetesen a nano XS-t is jellemzik, így a rendszer támogatja a DirectX 11-es, a DirectCompute 5.0-s, az OpenCL 1.1-es, az OpenGL 4.2-es és az OpenGL ES 2.0-s API-t. Emellett az APU UVD 3.0-s motorja kezeli az AVC/H.264, az MVC, a VC-1, a DivX/Xvid, valamint az MPEG-2/4 videókat, továbbá támogatja a Flash animációk gyorsítását a stage video szolgáltatás használatával, és a különböző webes felületek gyorsítása sem jelent akadályt.

A ZBox nano XS AD11 Plus névre keresztelt PC a korábbi gyakorlattól eltérve nem érhető el beépített rendszermemória és mSATA SSD nélkül. Valószínűleg a Zotac úgy gondolta, hogy az apró SSD-k beszerzése több felhasználó számára probléma lehet, így inkább csak teljes csomagban árulják a terméket, aminek része a 64 GB-os mSATA tároló is. Operációs rendszer nem került előtelepítésre, de a vállalat jelezte, hogy a Microsoft Windows 7, Vista és XP mellett a különböző Linux disztribúciókra is van terméktámogatás, így a vásárló szabadsága meglehetősen nagy ebben a kérdéskörben. Az újdonság ajánlott fogyasztói ára 360 dollár, ami nem éppen kevés pénz, de a gyártó nyilvánvalóan megfizetteti az extra kis méretet, illetve a belezsúfolt teljesítményt és képességeket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Zotac

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés