Hirdetés

CeBIT 2012: kisméretű asztali PC-kkel frissít a Shuttle

A kisméretű asztali PC-iről ismert Shuttle is kilátogatott az idei CeBIT-re, ráadásul két új terméket is kiállítottak. Az XS35GTA V3 jelzésű nettop az XS termékcsalád legújabb és egyben legmodernebb kiegészítése. Az ízléses kialakítású, 252 x 38,5 x 162 mm-es házban egy Intel Atom D2700-as processzor található, melynek két magja 2,13 GHz-en üzemel. Az 1066 MHz-es DDR3-as rendszermemória maximum 4 GB lehet, ami két SO-DIMM modulon keresztül biztosítható. A vállalat elsősorban multimédiás gépként tekint a termékre, így a Cedar Trail platform sokat kritizált IGP-je letiltásra került. Helyébe egy AMD Mobility Radeon HD 6430M-es MXM modul lépett, 512 MB-os GDDR3 szabványú fedélzeti memóriával ellátva. A dedikált grafikus vezérlő x1-es PCI Express 1.0-s csatolóval kapcsolódik az NM10-es vezérlőhídhoz, vagyis a soros adatátviteli teljesítmény maximum 250 MB/s lehet. Ez sajnos kellemetlen akadásokat eredményezhet az egyes Full HD-s felbontású, streamelt flashvideóknál. Fontos, hogy ez a jelenség csak a magas bitrátájú és magas felbontású flashvideók alatt érezhető, így a többi tartalom gyorsításánál nem okoz akadályt a szűkös adatátviteli tempó. Ennek megfelelően a multimédiás szórakozás a Blu-ray, a DVD, vagy az egyéb elterjedt fájlformátumokban kódolt filmek esetében tökéletesen biztosított.

Shuttle XS35GTA V3
Shuttle XS35GTA V3 (forrás: ComputerBase) [+]

A rendszer teljesen passzív hűtést kapott, így a hangtalan működés biztosítható, amennyiben a vásárló SSD-t köt a két darab 3 Gbps-os SATA interfész egyikére. A másik portra egy slim formátumú optikai meghajtót érdemes csatlakoztatni, de ez nem kötelező, ugyanis a termék a PHD2 kiegészítővel még egy 2,5 hüvelykes adattárolót befogad. Az XS35GTA V3 jelzésű nettop alapvető extrája – a korábban bemutatott XS35GS V3-hoz viszonyítva – az IEEE 802.11b/g/n-es Wi-Fi modul, ám a többi paraméter alapján a két termék megegyezik, így az új megoldáson is található egy HDMI és egy D-Sub kimenet, egy Gigabit Ethernet interfész, valamint számos USB 2.0-s port. Sajnos a start időpontja még nincs kijelölve, és az árcéduláról sincs adat.

A Shuttle másik újdonsága az XPC Z77R5 jelzésű barebone PC, mely a vállalat szokásos házát veti be, ám belül már egy Intel Z77-es vezérlőhíddal felszerelt egyedi formátumú alaplap található. Ennek megfelelően a rendszer bármilyen LGA1155-ös tokozású termékkel megbirkózik, emellett a vásárló VGA-t is helyezhet az x16-os PCI Express csatolóba. Ez persze nem kötelező, ugyanis a Sandy Bridge és az érkező Ivy Bridge termékek IGP-je is használható. Utóbbi esetekben a kijelzőket a DVI és a HDMI interfész várja. A DDR3 szabványú rendszermemória kapacitása maximum 32 GB lehet, ez összesen négy modulból jöhet össze. Az adattárolókat, vagy optikai meghajtókat két-két darab 3 és 6 Gbps-os SATA csatoló várja, míg az esetleges gyorsítótárként használható SSD mSATA interfészbe helyezhető.

Shuttle XPC Z77R5
Shuttle XPC Z77R5 (forrás: ComputerBase) [+]

Az alaplapon található még egy x4-es PCI Express csatoló, emellett a termék 4 darab USB 3.0-s és 6 darab USB 2.0-s portot is kínál. Természetesen a Gigabit Ethernet és a nyolccsatornás hangkodek a rendszer része, emellett egy 500 wattos tápegység is jár a csomaghoz. A Shuttle XPC Z77R5 áráról és a megjelenés pontos időpontjáról szintén nincs adat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés