Hirdetés

CeBIT: Hálózati médialejátszó az AVM-től

A berlini AVM bemutatta hálózati multimédia-adapterét, a Fritz! Media 8020 nevű készüléket. Az eszköz nem csupán az otthoni hálózatba kapcsolt médiaszervereken tárolt tartalmakat továbbítja a tévé képernyőjére – forgalmazásának kezdete éppenséggel az online „videókölcsönzőkkel”, az ún. Video-on-Demand (VoD) szolgáltatásokkal kapcsolódik össze. A Fritz! Media 8020-at elsőként olyan németországi internetszolgáltatók értékesítik, melyek díjfizetés ellenében kínálnak komplett filmeket streaming video formátumban. A készülék funkcionalitását a későbbiekben firmware-frissítés útján fogják bővíteni, így képessé teszik (például a DVB-IPI szabványra építve) IPTV és videopodcastok vételére, valamint a szolgáltatók által kínált videorögzítési lehetőség kihasználására.

A set-top box emellett megfelel a DLNA ajánlásoknak, támogatja az UPnP AV szabványt, azaz az otthoni PC-n vagy UPnP-kompatibilis hálózati tárolón lévő médiafájlokat (hang, videó, állóképek) is le tudja játszani. Digitális jelprocesszora mellett egy video-koprocesszort is tartalmaz, így tömörített audio- és videofolyamokkal is elboldogul. A helyi hálózathoz vezetékes vagy vezeték nélküli (802.11g, 125 Mbps sebességű üzemmóddal) interfészén keresztül kapcsolódhat. Rádiós átvitel esetén WPA2 titkosítás védi az adatokat, a sávszélesség optimális kihasználását pedig a Wi-Fi Multimedia (WMM) technológia garantálja. Videokimenetként kompozit és S-Video csatlakozók, sztereó audiokimenetként RCA csatlakozók szolgálnak.

A Fritz! Media 8020 támogatja a Microsoft DRM 10 jogkezelő algoritmusát, a jövőben pedig újabb másolásvédelmi eljárások, például vízjelezés használatára is felkészítik. A gyártó szakismeretekkel nem rendelkezők számára is igyekezett könnyűvé tenni az eszköz használatba vételét; a mellékelt távirányítóval a tévé képernyőjén minden fontosabb funkció elérhető, beállítható. A Fritz! Media 8020 máris megjelent néhány szolgáltató kínálatában, kiskereskedelmi forgalmazása egyelőre nem várható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AVM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés