Hirdetés

CES: Minden eddiginél többet tud a Netgear új hálózati médialejátszója

A Netgear évek óta vezető szerepet játszik a hálózati médialejátszók fejlesztésében, így nem meglepő, hogy a CES szórakoztatóelektronikai kiállításon egy újabb modellt mutatott be Digital Entertainer HD EVA8000 néven. A készülék a helyi hálózatban elérhető, UPnP AV-, illetve DLNA-kompatibilis médiaszervereken, számítógépeken, továbbá SMB protokollt használó hálózati tárolóegységeken található médiafájlokat feltérképezi, több szempont szerint rendezhető, kereshető adatbázisba szervezi, így a tallózáshoz a későbbiekben nem szükséges egy külön médiaszerver (szoftver) futtatása.

A lejátszó internetes (WMA vagy MP3 streamet sugárzó) rádiók megszólaltatására is képes, le tud játszani YouTube videókat, ezenkívül Windows PC-k asztalát is el lehet érni segítségével, így a nappaliból távirányítható az otthoni számítógép, és ha van benne tunerkártya, akár a műsorok rögzítését is előre be lehet állítani az EVA8000-en keresztül. A hálózati kapcsolat ellentétes irányú vezérlésre is módot ad, így távolról is ellenőrizhető, épp mi fut a médialejátszón, és beállításai is módosíthatók.

Az EVA8000 Fast Ethernet vagy vezeték nélküli 802.11b/g interfésze révén kapcsolódik a helyi hálózathoz, utóbbi esetben titkosítást is célszerű igénybe venni. A kezelt formátumok listája átfogó, megtalálhatók rajta a WAV, MP3, WMA, AAC, FLAC hangfájlok, az MPEG-1/2/4, AVI, WMV (1080p felbontásig), XviD, H.264 kódolású videók, a JPEG, BMP, PNG, TIFF és GIF képek, valamint számos lejátszásilista-típus is. A jogvédett tartalmak kezelését a DTCP-IP protokoll, illetve a Windows Media DRM 10 támogatása teszi lehetővé. A készülék két USB 2.0 portja jóvoltából egyébként nemcsak hálózatról, hanem USB-s tárolóeszközökről is megnyithatók médiafájlok.

A tervezők a kimenetekkel sem fukarkodtak, így az EVA8000 gyakorlatilag bármire rácsatlakoztatható. Van HDMI, Scart, S-Video, kompozit és komponens videokimenete, analóg (RCA és jack), illetve SPDIF (koaxiális és optikai) audiokimenete. A kezelést a tévén megjelenített grafikus felület és infrás távirányító segíti. Ha valaki több Digital Entertainerrel rendelkezne, szinkronizálhatja is működésüket, így gondoskodhat arról, hogy több helyiségben ugyanaz a zene szóljon (Party Mode), vagy az egyik szobában megállított videót a másik lejátszó az adott ponttól folytassa (Follow Me). A piacra kerülés pontos időpontját és az EVA8000 árát a Netgear még nem közölte.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés