Hirdetés

BTX-es konfiguráció AMD processzorral

A BTX formátumot az Intel elsősorban azért dolgozta ki, hogy biztosítsa a nagy disszipációjú processzorok köré épülő számítógépek megfelelő hűtését. A rendszer lényege, hogy a processzorra egy stabil, a házhoz rögzített hűtőmodult szerelnek, melynek ventilátora a PC előlapján keresztül közvetlenül a szabadból szívja be a friss levegőt. A légáram a processzor után átáramlik a chipset hűtőbordája felett, végül az I/O panelnél távozik a házból. Ez a formátum mindeddig nem terjedt el igazán, és az energiatakarékos Intel asztali processzorok 2006-ra tervezett megjelenése után létjogosultsága is megkérdőjeleződhet.

Vannak ugyanakkor nagyobb PC-gyártók, melyek kínálatában BTX-es rendszerek viszonylag széles választéka található, köztük főként csendes, kisméretű irodai gépekkel, bár nagyobb teljesítményű PC-k is akadnak. Ilyen gyártó a Gateway is, amely számos Intel-alapú konfigurációja után Japánban bemutatta első olyan BTX-es gépét, amelyben AMD processzor dolgozik.



Forrás: Akiba PC Hotline

A GT4012j jelzést viselő rendszer egy Athlon 64 X2 3800+ processzort, 1 GB (4 GB-ig bővíthető) memóriát, egy 200 GB-os SATA merevlemezt, egy super-multi DVD-írót és egy memóriakártya-olvasót tartalmaz. A légcsatornás felépítést az FIC KTBC51G jelű, microBTX formátumú alaplapja teszi lehetővé, amely az NVIDIA GeForce 6100 chipset köré épül. Minthogy a lapkakészlet része a grafikus vezérlő, a konfigurációnak nem alaptartozéka egy erősebb videokártya, de a PCI Express x16 interfész révén igény szerint bővíthető. Emellett egy PCI Express x1 és két PCI foglalat kapott helyet a lapon.

A GT4012j Windows XP Home operációs rendszerrel Japánban mintegy 180 ezer forintnak megfelelő áron kapható; egyelőre nem ismeretes, hogy a PC más országokban is meg fog-e jelenni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés