Hirdetés

AMD-alapú hordozható gép az Alienware-től

Az Alienware bemutatta első AMD processzorokkal rendelhető hordozható számítógépét. Az Aurora m7700 nevet viselő gép asztali PC-k kiváltására hivatott, így jellemzőit tekintve egyértelműen a teljesítmény felé billen a mérleg nyelve a tömeg, a fogyasztás, illetve az akkus üzemidő rovására. A modell a Clevo PortaNote sorozatában korábban megjelent D900K notebook-barebone-jára épít, így kevéssé meglepő, hogy a felhasználói igények függvényében számos ponton rugalmasan konfigurálható.

A rendszer a VIA K8T890 + VT8237R chipsetje köré épül. A vásárlók Athlon 64, kétmagos Athlon 64 X2, sőt Athlon 64 FX processzorokat is választhatnak erőgépükbe, a memória összkapacitása 2 GB-ig terjedhet. A széles 17 colos kijelző 1440x900 vagy 1920x1200 pixel felbontású, ennek meghajtásáról alapesetben egy NVIDIA GeForce Go 6800 grafikus vezérlő gondoskodik, azonban felár ellenében GeForce Go 6800 Ultra vagy GeForce Go 7800 GTX is rendelhető – mindegyik típus 256 MB video-RAM felett rendelkezik.

A tárolórendszer ugyancsak brutális; Serial ATA csatolójú merevlemezből akár kettő is kerülhet a gépbe, melyek RAID 0 vagy RAID 1 üzemmódban is működhetnek. Az elsődleges DVD-olvasó / CD-író kombó vagy DVD-író mellett egy második optikai egység is beépíthető; mindezek mellett már apró figyelmességnek számít a szériatartozék 7 az 1-ben memóriakártya-olvasó.

Az Aurora m7700 interfészekkel való ellátottsága is inkább az asztali gépekre emlékeztet, hiszen PS2, soros, párhuzamos, Gigabit Ethernet, DVI portokkal is rendelkezik, FireWire csatlakozóból pedig kettő is került rá. Az AC'97-kompatibilis hangvezérlőhöz öt beépített hangszóró, valamint analóg és digitális kimenetek járnak. Vezeték nélküli hálózatra integrált 802.11b/g vagy PCMCIA kártya formájában megvásárolható 802.11a/b/g adapter segítségével lehet kapcsolódni. Az opcionális komponensek között a Clevo felsorolja a Bluetooth modult, a tévétunert és az 1,3 megapixeles kamerát is, ezekre azonban az Alienware konfigurátora nem tér ki külön.

A 397 x 298 x 50 mm-es, 5,8 kilogrammos óriás áramellátásáról egy 12 cellás lítiumion akkumulátor gondoskodik, melynek üzemideje erősen függ a kiépítéstől, de túl hosszú az alkatrészek ismeretében nem lehet. Az Aurora m7700 ára a legszerényebb kivitelben, Windows XP Home operációs rendszerrel 2159 dollár, de – amint a fentiekből is kitűnik – ez könnyedén fejlebb tornászható pár ezer dollárral.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés