Hirdetés

Brutálisan erős lesz a második generációs Tegra

Újabb részletek szivárogtak ki az NVIDIA következő generációs Tegra lapkájáról. A T2 kódnéven fejlesztett chip azonos fogyasztási mutatók mellett akár négyszer gyorsabb lehet a jelenlegi legerősebb Tegránál. A legnagyobb újítás azonban a CUDA platform támogatása, melynek segítségével a SoC (System-on-Chip) rendszer képes a grafikus mag teljesítményét általános számításokban kamatoztatni.

Az új Tegra az információk szerint a TSMC 40 nm-es gyártósorán készül majd, a lapka mérete pedig hasonló lesz az első generációs megoldás 144 mm²-es kiterjedéséhez. Ezen a területen – a gyártástechnológia fejlődésének köszönhetően – akár 900 millió tranzisztor is elférhet, ami a megcélzott piacot tekintve félelmetesen nagy szám. A lapka várhatóan az ARM Cortex processzorcsalád egyelőre még meg nem nevezett magját használja, melyből feltételezhetően rögtön kettő is helyet kap rajta. A grafikus alrendszert ért változások azonban sokkal érdekesebbek, hiszen a tervezők a GeForce 6 alapokra építkező magot a GeForce 9 módosított változatára cserélték. Ennek megfelelően a rendszer tudása is kiemelkedik a konkurensek közül, hiszen a CUDA és az OpenCL platform támogatásának köszönhetően a leginkább teljesítményigényes programok a grafikus magot terhelik.

Az NVIDIA ígéretéhez híven jó esély van rá, hogy programokban sem lesz hiány, mivel a zöldek magát Roy Taylort állították a feladatra, aki a The way it's meant to be played programban dolgozók jelentős részét magával is vitte. Márpedig ha valaki képes meggyőzni a fejlesztőket a Tegra létjogosultságáról, akkor az minden bizonnyal Roy Taylor és derék csapata.

Az új generációs Tegra lapka tényleges képességeiről – publikus keretek között – az NVIDIA a szeptember végén megrendezésre kerülő GPU Technology Conference rendezvényt kihasználva beszél majd. A tervek szerint az új chip 2010. február 15-én indul világhódító útjára, így a bejelentésre minden bizonnyal a Barcelonában esedékes Mobile World Congress során kerül majd sor.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés