Hirdetés

Computex 2011: erősen fuzionál az AMD

Lezajlott az AMD Computexes előadása is. Sokan a Bulldozerről szeretnének többet tudni, de a vállalat inkább a Fusion APU-kat vette elő, így a 9-es szériás lapkakészletek startja is háttérbe szorult. Az AMD szerint a heterogén feldolgozás a jövő, így a fejlesztések tekintetében ez kap kiemelkedő szerepet. A második legnagyobb processzorgyártó ezt annyira komolyan gondolja, hogy már most rendelkeznek egy mintapéldánnyal a 2012-ben érkező Trinity APU-ról, ami a Llano utódjának tekinthető. Sokat a termékről nem árultak el, így egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy kompatibilis lesz a Llano APU-khoz megjelenő A75-ös vezérlőkkel, és ebből lényegében az is kitalálható, hogy a termék a Socket FM1-es tokozást használja. A Trinity újdonsága, hogy a központi processzormagok már a Bulldozer architektúrára épülnek, ám a grafikus vezérlőről nagyon hallgat az AMD, de nyilván itt is számolni kell újításokkal.

Az AMD Trinity kódnevű APU-ja
Az AMD Trinity kódnevű APU-ja (forrás: PROHARDVER!) [+]

A Bulldozer esetében az AMD csak egy működő mintát mutatott, de lényegében semmi információ nem derült ki róla. A processzorhoz készülő lapkakészletek viszont elstartoltak, így a mai naptól már szállítják a partnerek az új Socket AM3+-os alaplapokat. A déli vezérlőhidak tekintetében egyelőre csak az SB950 lesz elérhető. Ez a megoldás támogatja a PCI buszt, továbbá 14 darab USB 2.0-s és hat SATA 6 Gbps-os interfészt kínál. Az utóbbi felületek a RAID 0, 1, 5 és 10 módokat kezelik, az integrált PCI Express 2.0-s vezérlő pedig négy csatornát biztosít. Az északi híd szerepét a 970, a 990X és a 990FX töltheti be. Ezek újdonsága a hivatalosan is támogatott, teljes funkcionalitású I/O Memory Management egység (IOMMU), ami a virtualizációs teljesítményt hivatott növelni, közvetlenebb kapcsolatot teremtve a processzor és az I/O egységek között, továbbá képes megakadályozni az I/O eszközök illegális memória-hozzáférését is. A vezérlőhidak közötti különbség a támogatott PCI Express 2.0-s sávok számában rejlik. A 970 16, a 990X 22, míg a 990FX 42 csatornát használhat. Mindegyik lapka esetében építhető CrossFire konfiguráció, míg az SLI támogatásáról az alaplapgyártók döntenek. A legtöbb partner a hírek szerint licenszelte az NVIDIA technológiáját, így számos alaplapba lehet majd több GeForce-ot pakolni. A pontosabb adatokat az adott termék hivatalos weboldalán lehet fellelni.

Az AMD jelezte, hogy a legtöbb alaplapgyártó az elkövetkező 30 napban kezdi meg az új termékek szállítását. A Zambezi kódnéven emlegetett Bulldozer architektúrára épülő processzorok is szóba kerültek. Ezek kereskedelmi szállítása augusztusban kezdődik meg, míg a tömeges ellátás szeptemberben lehetséges. Ezzel lényegében elismerésre kerül a csúszás, mivel a bulldozeres processzorok startja az előzetes adatok szerint a következő héten esedékes E3-on lett volna. Az persze elképzelhető, hogy a rendezvényen számos adat kiderül majd, de a termékek bevezetése nyár végén esedékes.

Konkrét bemutatóra is sor került, ugyanis az AMD hivatalosan is bejelentette a Desna kódnevű lapkát, ami Z-01 jelzés mellett lesz elérhető, és a vállalat kifejezetten a tabletekbe ajánlja. Az új APU sokban hasonlít a C-50-es lapkához, azaz két darab 1 GHz-es órajelen üzemelő Bobcat maggal dolgozik, ami mellett egy 276 MHz-en ketyegő Radeon HD 6250-es IGP található. A teljes APU TDP fogyasztása 5,9 watt, ennek tudatában kijelenthető, hogy ez a legtöbbet fogyasztó úgymond tabletekbe szánt lapka, de ugyanakkor messze ez a leggyorsabb és a legtöbb szolgáltatást nyújtó megoldás is. A beépített grafikus mag lényegében minden lehetséges szoftvert vagy gyártófüggetlen technológiát képes gyorsítani, vagyis támogatja a DirectX 11-es, az OpenGL 4.1-es, az OpenCL 1.1-es, az OpenGL ES 2.0-s valamint a DirectCompute 5.0-s API-t, továbbá az UVD 3.0 motor kezeli a H.264/AVC, az MPEG-2/4, a VC-1, a DivX és az Xvid videók gyorsítását egészen Full HD felbontásig.

Az AMD HD Internetet platformként utal a rendszerre, ami azt jelenti, hogy a Z-01-es APU képes a Direct2D és a DirectWrite felhasználásával a weboldalak megjelenítését gyorsítani, továbbá támogatja a WebGL-t is, ami a böngészőablakban futó háromdimenziós animáció gyorsítását teszi lehetővé, illetve a flashvideók akadásoktól mentes lejátszása sem jelent akadályt. A vállalat a Windows 7 operációs rendszerhez tervezte az egységet, így a Z-01 elsődleges feladata uralni a Windows tabletek piacát. Ugyanakkor az APU az x86-os Androidot is képes futtatni, amennyiben az adott gyártó jobb alternatívának tartja a Google operációs rendszerét.

MSI Windpad 110W az AMD Z-01-es APU-jával
MSI Windpad 110W az AMD Z-01-es APU-jával (forrás: Anandtech) [+]

Az MSI már bejelentette, hogy Windpad 110W az AMD Z-01-es APU-ra alapoz. Bár a kiállításon a Windows 7 Professional futott a gépen a kereskedelmi forgalomba kerülő verzión állítólag a Home Premium rendszer kap majd helyet.

Végül előkerült a Llano, amiből több működő minta is volt. A megjelenés pontos dátumát nem árulta el az AMD, ami annak köszönhető, hogy már szállítják a terméket, de elmondták, hogy a hivatalos bejelentés valamikor ebben a hónapban lesz. Tekintve, hogy a heterogén programozással foglalkozó Fusion Developer Summit pontosan június közepén kerül megrendezésre, a tényleges dátumot nem nehéz kitalálni.

A Computexes bemutató alatt egy ismeretlen Llano lapka egy nemrég megjelent DirectX 11-es játékot futtatta. Egészen pontosan a Dirt 3-ról van szó, ami a beszámolók szerint tökéletesen futott, bár arról nem esett szó, hogy a grafikai részletesség milyen minőségű. Annyi mindenesetre látszott, hogy messze nem volt lebutítva a játék, de biztosra vehető, hogy nem volt beállítva a maximális részletesség. Az AMD elmondta, hogy a stratégiájuk kulcsa a grafikus mag erőssége, amit számos általános munkafolyamatokra tervezett program használ majd ki a jövőben. Többek között ilyen lesz a Sony Vegas Pro 10.0d, a Viewdle Video Uploader, a ViVu VuRoom és a MotionDSP vReveal 3.0. A hírek szerint több program is le lesz leplezve a Fusion Developer Summit alkalmával.

Az AMD a Vision stratégiát is folytatja, vagyis a termékeken különböző Vision matrica jelzi, hogy mire jó, és arányaiban mekkora teljesítményt nyújt. Mivel a Catalyst idén platformdriver lett a Vision extra szolgáltatásokat is jelenthet. Természetesen sok exkluzív funkció nem követel feltétlenül platformot, azaz elérhetőek Radeon VGA-val is, de elképzelhető, hogy némi korlátozás lesz a működésükben. Az AMD újdonságként bemutatta a Steady Video szolgáltatást, ami már elérhető a májusi 11.5-ös meghajtóban. Az A szériás Fusion APU-k megjelenésére előkerül egy optimalizált változat is, ami gyorsabban fog dolgozni, így a lassabb GPU-k mellett is működőképes.

AMD Steady Video
AMD Steady Video [+]

A Steady Video lényege, hogy megszünteti az egyes videókban érezhető kamera rázkódását. Az eljárás a hardveresen gyorsítható videóból kiemel egy belső részletet. Ez egy fix keret lesz, amelynek méretét előre be lehet állítani a driverben. Itt lesz a rázkódás elmosva, mivel a képkockán kijelölésre kerül pár fix pont, amihez a technológia hozzáigazítja a következő képkockát. Az eredmény egészen jó minőségű, így szinte tökéletesen kiigazíthatók azok a zavaró jelenségek, amelyet a kamera állandó rázkódása okoz a felvétel során. A szolgáltatás egyszerűbb kapcsolhatósága érdekében az AMD készít majd egy beépülő fület a böngészőkbe, így gyorsabban lehet a funkciót kapcsolgatni.

Végül az AMD beszélt a következő évről is. A vállalat kiemelte, hogy elsődleges céljuk minden évben előállni a legjobb APU-val. Ez idén könnyű volt, mivel jelenleg csak az AMD rendelkezik heterogén módon programozható PC-s chippel, de jövőre már előkerül az Intel Ivy Bridge is, ami hasonló irányelvek szerint lett kifejlesztve, mint a hamarosan érkező Llano APU.

A lányok sem hiányoztak az AMD rendezvényéről
A lányok sem hiányoztak az AMD rendezvényéről (forrás: PROHARDVER!) [+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés