Hirdetés

Broadcom HD videó dekódoló az új generációs Atom platformhoz

Az év elején számoltunk be az Intel új generációs netbook platformjáról, mely Pine Trail-M néven érkezik valamikor az év vége felé. Az új Atom rendszer természetesen a költségcsökkentés és a fogyasztás visszaszorítása felé tesz majd lépéseket, így a 45 nm-es technológiával gyártott Pineview-M kódnevű processzor a Lincroft mikroarchitektúrára épülő processzormag és az integrált DDR2-es memóriavezérlő mellett tartalmazni fogja az Intel GMA950-es grafikus rendszerét is. Az I/O vezérlő szerepét a Tiger Point-M lapka látja el, mely gyakorlatilag egy déli hídnak fogható fel.

Természetesen az újítások itt nem érnek véget, ugyanis az Intel a HD videók gyorsítására is gondolt, ezt a feladatot egy külön vezérlő alkalmazásával oldják meg. Az opcionálisan felhasználható Broadcom BCM70015 lapka 30 és 500 mW közötti fogyasztással rendelkezik, és a népszerű kodekek mellett támogatja a Windows és a Linux operációs rendszereket is.

Természetesen a HD videók gyorsítása nem alapvető elvárás egy netbooknál, de a Windows 7 Ready matrica minimum követelménye az előbbi képesség. Érdemes megjegyezni, hogy az Intelnek már most is van olyan Atom platformja, mely képes a HD videók megfelelő sebességű lejátszására. A gyártók részéről azonban nem éppen pozitív a GN40 kódnevű vezérlő fogadtatása. Ennek elsősorban piacpolitikai vonzatai vannak, emellett a GN40 lapkában található GMA4500 típusú integrált grafikus processzor a HD videók gyorsítását csak a DXVA 2 felületen keresztül végzi, ami megköveteli a Windows Vista vagy Windows 7 telepítését. További probléma, hogy az eddig készített tesztek szerint az Intel rendszer HD videók alatti képminősége gyengébb a konkurens NVIDIA Ion platformhoz viszonyítva, ami gyakorlatilag végleg eldönti a GN40 chip sorsát.

A Pine Trail-M platform a Broadcom BCM70015 lapkával kiegészítve megfelelően népszerű lehet, amennyiben a gyártók pénztárcabarát áron látják kínálják a rendszerre épülő termékeket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés