Hirdetés

Vélemény: Mi lesz veled, "Blu-ray koma"?

A Blu-ray sosem futotta be azt a karriert, amit vártak tőle. Nemhogy nem tudta túlszárnyalni a DVD technológia sikerét, de még csak megközelíteni sem tudta azt. Ennek számos oka van, kezdve az elhúzódó formátumháborúval, a szélessávú internet elterjedésén át egészen az egyre egyszerűbbé váló, letöltéssel kapcsolatos megoldásokig.

Az UHD esélyt adott

Viszont a 3D és 4K megjelenítők felbukkanásával egy komoly esélyt kapott az eljárás, legalábbis papíron. Az, hogy a 3D nem hozta meg a kívánt áttörést, nem Blu-ray szövetség, a gyártók vagy a filmstúdiók sara, sokkal inkább a technológiáé, amelyre egyszerűen nem voltak igazán vevők a végfelhasználók. Az UHD viszont sokkal jobb pozíciókból indul, hiszen az ilyen óriási felbontású tartalmakhoz nem szükséges a kompatibilis megjelenítőn kívül semmi más kiegészítő. A szemüvegesek is nyugodtan nézhetik, és egyáltalán, nincs egy olyan 15 százalékos rétege a potenciális felhasználóknak, amelynek fizikai fájdalmat okoz ez az üzemmód, ellentétben a 3D-vel, ahol jó páran beszámoltak fejfájásról és szédülésről.


[+]

Viszont akad egy kis baj az Ultra High Definition megjelenítő eszközökkel, mármint az árukon kívül: nagyon nincs mit rajtuk nézni. A tévéadások hiányoznak, az óriási adatmennyiség miatt pedig az online stream még gyerekcipőben jár, ráadásul az ily módon elérhető kínálat is borzasztóan szegényes. És még csak azt sem lehet mondani, hogy majd a kalózkodás megoldja ezt a problémát, hiszen egy film vagy sorozat alsó hangon 100 GB, ráadásul ezek lejátszásához is egy átlagosnál némiképp "bikább" számítógépre van szükség. Adta volna magát a dolog, hogy a Blu-ray technológia befúrja magát a hirtelen megnyíló piaci résbe. Léteznek már ugyanis olyan BDXL lemezek, amelyek tárolókapacitása eléri a 128 GB-ot, és természetesen a kompatibilis lejátszók is jó ideje elérhetőek már. Tehát egy ideális világban az történt volna, hogy a gyártók a stúdiókkal karöltve elkezdik önteni a 4K Blu-ray filmeket, amelyeket az embereknek csak le kell emelniük a polcról, bedugni egy asztali készülékbe, és elmerülni az óriási felbontásban. Voilá, máris lenne értelme az Ultra High Definition tévék és projektorok megvásárlásának.

Az eltékozolt lehetőség

Ehelyett ott tartunk, hogy a jelek szerint csak 2014 végére dolgozzák ki a végleges 4K Blu-ray szabványt, tehát azt, hogy milyen kodeket és egyáltalán milyen típusú adathordozót használjanak ehhez, hiszen a Panasonic és a Sony is dolgozik egy saját, 300 GB tárolókapacitású adathordozón. Ráadásul ez még nem jelenti azt, hogy már karácsony előtt meg lehet majd venni a filmeket és a lejátszókat. A szabvány megszületése után ugyanis még legalább kell negyed-fél év ahhoz, hogy a gyártósorokról legördülő első példányok megérkezzenek a boltokba. A piaci résztvevők értelemszerűen nem akarnak belemenni egy újabb formátumháborúba,  így biztos, hogy addig fognak várni, amíg száz százalékos biztonsággal eldől a kérdés.


[+]

Egyébként, ha mostantól, tehát 2014 elejétől lehetne megvásárolni ilyen formában a filmeket és a lejátszókat, már az is késő lenne. Már rég túl kellett volna esni ezen a procedúrán, hiszen az idő a rivális eljárásoknak dolgozik. Az embernek kicsit olyan érzése van, mintha a gyártók nyűgnek éreznék ezt a technológiát, és a hozzá kapcsolódó termékcsaládot. Tény, hogy egy asztali Blu-ray eszköznél az optikai meghajtó által meghatározott fizikai korlátok miatt nem lehet játszani a dizájnnal, nem lehet különösebben divatos, figyelemfelkelőt modelleket megalkotni, amelyekről lehet szép "image" képeket csinálni.

Szürke jövő

Mindez azt sejteti, hogy a Blu-ray jövője nem túl fényes. A Netflix, a HBO Go és az ezekhez hasonlatos online videotékák percről percre nagyobb felhasználói bázissal bírnak, míg a hagyományos lemezek iránti érdeklődés folyamatosan csökken. Természetesen ez még nem jelenti azt, hogy már a közeljövőben eltűnnének a BD korongok, hiszen valamekkora kereslet mindig lesz az ilyen jellegű adathordozók iránt, de az bizony könnyen megeshet, hogy a filmek vagy sorozatok csak a megjelenés után évekkel később jönnek ki ebben a formában, már amelyiknél szóba kerül egyáltalán ez az opció. Ezzel párhuzamosan pedig a nagy szórakoztatóelektronikai vállalatok jó része is hátat fordít a Blu-ray eszközöknek. Azokon a területeken, ahol archiválásra van szükség, minden bizonnyal még jó darabig fennmarad ez az eljárás, hiszen a költségeket tekintve ilyen feladatokra ez egy jó megoldás. Ám ettől függetlenül az a tényállás, hogy bár a technológia kapott még egy esélyt, de ezzel nem tudtak élni az érintettek, így a Blu-ray kora valószínűleg úgy múlik majd el, hogy el sem jött igazán.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés