Hirdetés

1 TB tárolókapacitású optikai lemez a láthatáron

A PROHARDVER! hasábjain is megjelent, hogy a Sony és a Panasonic egy új optikai adathordozó kifejlesztésén munkálkodik. Most az is kiderült, hogy a tervekhez továbbra is tartják magukat, és a céljuk az, hogy 2015-ben már a kiskereskedelmi forgalomban is elérhetőek legyenek az új típusú lemezek.

Archival Disc
Archival Disc [+]

Az eljárásnak az Archival Disc nevet adták, ami azt jelzi, hogy elsősorban nem otthoni, hanem inkább üzleti, professzionális felhasználóknak szánják majd a terméket.Tehát a két nagy japán konszern háza táján úgy vélik, hogy az archiválási piacon folyó nagy versenyben lehet esélye egy ilyen megoldásnak is. A kétoldalas, oldalanként 3 réteges lemezeket úgy tervezik meg, hogy azok ellenálljanak a hőmérséklet- és páratartalom változásának, ne árthasson nekik a por és a víz sem. A Reed-Solomon hibakorrekciós kódolási rendszerrel felvértezett hordozónál a sávtávolság 0,225 mikrométer, a lézer hullámhossza 405 nanométer, a numerikus apertúra 0,85. Az első körben 300 GB-os lemezek lépnének színre, de idővel a tárolókapacitás 500 GB-ra, és később 1 TB-ra nőne.

A Sony a közleményében kitért arra, hogy az új technológia kifejlesztésébe azért vágtak bele, mert a filmiparban, illetve a felhőalapú szolgáltatásoknál folyamatosan nőnek az igények az archiválási kapacitások bővülése iránt. Viszont érdekes módon arra nem tértek ki, hogy az új eljárás milyen szerepet játszhat a jövőben az Ultra High Definition felbontású tartalmak terjesztése során, pedig adná magát a dolog – feltéve, hogy az archiváláson kívül van más tervük is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés