Hirdetés

Biztonságos külső adattár a Sonytól

Ahogy az adatbiztonság egyre meghatározóbb szerephez jut napjainkban, úgy jelennek meg sorra a szoftveres vagy hardveres alapokra építkező adatvédő biztonsági technológiák. A hordozható számítógépek piacán jellemzően több ilyen megoldással találkozhatunk, hiszen egy noteszgép eltulajdonítása során értékes céges adatok is a tolvajok kezébe kerülhetnek. A mobilis adattároló rendszerek között is felfedezhető számos olyan példány, amely jelszóval, vagy akár ujjlenyomatolvasóval védi mondjuk egy pendrive tartalmát, a nagyobb tárolókapacitással rendelkező külső merevlemezek esetében azonban mindeddig kevés gyártó figyelt arra, hogy az eszközre másolt adatok ne kerülhessenek avatatlan kezekbe.

Ezt a jeget töri meg a Sony, a VAIO család hamarosan forgalomba kerülő hordozható eszközével, a VG-UHDM08 típusjelzést viselő külső merevlemezzel. A 80 gigabájtos kapacitással rendelkező eszköz első ránézésre egy dizájnos, 2,5 hüvelykes hordozható háttértárnak tűnik, mely a hagyományos módon – USB porton keresztül – csatlakozik a PC-hez. A 4200 fordulat/perces merevlemezt rejtő eszközön ugyanakkor biztonságban tudhatók a lementett adatok, a háttértárat ugyanis csak a mellékelt, vezeték nélküli technológiával működő kulcsok segítségével lehet „nyitni”, azaz olvashatóvá és írhatóvá tenni.

A mindössze kb. 220 grammot nyomó vékonyka adattároló mellé két ilyen kulcsot is adnak, a csomag része továbbá egy tok, egy USB kábel és két AA méretű ceruzaelem is (mely a vezeték nélküli technológia működéséhez szükséges). Az eszköz fogyasztói ára a tengerentúlon 299 dollár, azaz átszámítva hozzávetőlegesen 62 000 Ft.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés