Hirdetés

Bemutatkozott a GeForce GTX Titan X

Az NVIDIA a hónap elején már megmutatta a GeForce GTX Titan X-et, igaz akkor a részleteket elhallgatták, de túl sok titok így sem maradt. A mai napon a tényleges bemutató is megtörtént, így szabadon lehet beszélni a 28 nm-es gyártástechnológiával készülő GM200-as GPU-ról, amiben 8 milliárd tranzisztor található.

Az alapok szempontjából a Maxwell köszön vissza, amelyre a GM204-es és a GM206-os grafikus vezérlő is épül. Ennek megfelelően az architektúra részletes bemutatását most mellőznénk, hiszen az alábbi cikkben erről már mindent leírtunk.

Az új lapka persze óriási, egészen pontosan 601 mm²-es, így összesen 24 darab SMM található benne, ami összességében 3072 darab CUDA magot jelent 192 darab textúrázó csatorna mellett. Ezt még megfejeli 3 MB-nyi L2 gyorsítótár. A ROP blokkok száma is magas a 384 bites memóriabusz hatására, így a GeForce GTX Titan X 96 darab blending egységet használ. A GDDR5 szabványú memórialapkák effektív órajele 7 GHz, ami tekintélyes paraméter annak fényében, hogy 12 GB memória van a fedélzeten. A működési frekvencia egyébként 1000 MHz, az átlagos GPU Boost pedig 1075 MHz.

Az NVIDIA külön kiemelte, hogy a GeForce GTX Titan X-et egyszeres pontosságra tervezték. Az adatok birtokában kiszámolható, hogy ebben a módban 6,14 TFLOPS-os számítási teljesítmény áll rendelkezésre, ami lényegében a valaha elért legjobb paraméter a GPU-k világában. A Titan VGA-k sajátosságának számító dupla pontosságban azonban a Titan X elvérzik, mivel mindössze 0,19 TFLOPS-os számítási teljesítmény áll rendelkezésre. Ez nem szoftveres limitáció, egyszerűen ennyire képes a hardver. Nem véletlen tehát, hogy a Tesla termékcsalád a GM200-as lapkát nem kapja meg, Quadro verzió viszont készül majd az új GeForce-ból, de ez csak később jelenik meg.

VGA hátlapján a szokásos egy DVI, egy HDMI 2.0 és három DisplayPort 1.2 felállás látható, a tápcsatlakozókból pedig egy 6 és egy 8 tűs konnektorra lesz szükség. A GeForce GTX Titan X TDP fogyasztása az NVIDIA mérései szerint 250 watt.

A GeForce GTX Titan X a hét második felében lesz elérhető 999 dolláros árcédulával. Minden gyártó a referenciamodellt fogja forgalmazni, így csak a csomagok tartalmában várható eltérés.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés