Csendben befutott az NVIDIA Quadro M6000

Az NVIDIA az idei GTC alkalmával bejelentette a Quadro M6000-et, amely az aktuális professzionális sorozat csúcsmodellje lesz. Szokás szerint extrém árazásra lehet számítani, bár erről konkrétan a cég még nem nyilatkozott, de 5000-6000 dollár közötti árcéduláról hallani.

Az NVIDIA a Quadro M6000-et egy teljes értékű GM200-as GPU-ra építi, ami 3072 darab CUDA magot jelent 192 darab textúrázó csatorna mellett, illetve ezt még megfejeli 3 MB-nyi L2 gyorsítótár, valamint a 384 bites memóriabusz hatására a 96 darab blending egység is. A GDDR5 szabványú memórialapkák effektív órajele 6,6 GHz, továbbá a 12 GB-nyi fedélzeti memória ECC-t is támogat, ahogy az ebben a kategóriában elvárható. A működési frekvencia szempontjából az NVIDIA csak a GPU Boost paramétert adta meg, amely 1140 MHz körül lesz.

Az órajelre és az ECC támogatására vonatkozó eltéréseket leszámítva lényegében a GeForce GTX Titan X köszön vissza, de a Quadro M6000 érdekessége, hogy csak egy 8 tűs PCI Express tápcsatlakozót igényel a működéshez. A 250 wattos fogyasztás azonban nem változik, így az újdonság csak olyan alaplapban lesz maximálisan üzemképes, amelynek PCI Express csatolója képes 150 wattot leadni. Az sem jelent azonban bajt, ha az adott PC PCI Express csatolója csak 75 wattra képes, ilyenkor ugyanis a GPU Boost paraméter szempontjából visszafogja magát a kártya.

A Quadro M6000 gyenge pontjának a rendkívül vérszegény dupla pontosság melletti teljesítménye számít, de ez orvosolható a Maximus konfigurációval, így lehet mellé vásárolni egy dupla pontosságban erős, Kepler architektúrára épülő Teslát.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés