Hirdetés

Megmutatta magát az AMD kétfejű szörnyetege

Az AMD előállt az év egyik legnagyobb durranásával, ugyanis a mai napon megjelent a videokártyák új királya, a Radeon HD 5970. A friss, Hemlock kódnevű versenyző a DirectX 11-es API-t támogató Evergreen termékcsalád legerősebb tagja lesz. A Sweet Spot stratégiának köszönhetően a rendszer két darab Cypress lapkára épül. Érdekes változás, hogy az X2 jelölés ezúttal lemaradt, amit az AMD azzal magyaráz, hogy a kártya eltérő órajeleket alkalmaz a HD 5870 modellhez képest, továbbá az egyszerűsített elnevezés a vásárló dolgát is megkönnyíti.


AMD Radeon HD 5970 [+]

A Cypress lapka felépítését már egy cikkben is elemeztük, így az architektúra tulajdonságait nem vesszük át újra. A Hemlock gyakorlatilag két ilyen chipet alkalmaz egy PCI Express 2.1-es szabványt támogató PLX vezérlővel összekötve. A két grafikus processzor összesen 3200 shader processzort tartalmaz 160 darab Gather4-kompatibilis textúrázó csatorna mellett. A magórajelet a tervezők 725 MHz-re állították be, aminek hála a Radeon HD 5970 számítási teljesítménye elérheti a 4,64 TFLOPS-ot is. A 4 GHz-es effektív órajelen üzemelő, GDDR5 szabványú memórialapkák 256 bites buszon kapcsolódnak a Cypresshez. A fedélzeti memória kapacitása chipenként 1 GB.


[+]

A Radeon HD 5970 az AMD elmondása szerint tuningra született. A kártyán kiváló minőségű alkatrészek foglalnak helyet, így a vállalat a Catalyst vezérlőpultban elérhető ATI OverDrive menüpontban maximum 1 GHz-es mag- és 1,5 GHz-es memória-órajelet enged. Bár arra nincs garancia, hogy ezeket minden termék eléri, de az alapnál biztos magasabb paramétereket lehet beállítani.


[+]

A hőelvezetésről egy komplex hőkamrás borda gondoskodik, melyet egy hőmérséklet-vezérelt ventilátor hűt. Ez a kombináció akár 400 wattos hőmennyiséggel is megbirkózik, ám erre csak a tuningosoknak lesz szüksége, ugyanis a Radeon HD 5970 alapórajelen maximum 294 wattos fogyasztással rendelkezik, a terheléstől mentes időszakokban pedig 42 wattal is megelégszik a 6 és 8 tűs PCI Express csatlakozókat igénylő rendszer.


[+]

Az AMD a DirectX 11 szempontjából is szolgált meglepetéssel. Ahogy azt a vállalat megígérte, számos fejlesztőstúdióval dolgoznak a legújabb API-t kihasználó játékokon. Ezúttal a Battlefield: Bad Company 2-ről rántották le a leplet, mely az első generációs Frostbite motorra épül. Természetesen az alább látható lista közel sem végleges, de a fejlesztőkkel kötött megállapodás értelmében több címet nem hozhatnak nyilvánosságra.


[+]

Az AMD tökéletesen tisztában van vele, hogy a Radeon HD 5970-nél jelenleg nincs jobb megoldás a piacon, így a teljesítménynek meg is kérik az árát, az új csúcstartó ugyanis 599 dollárba kerül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés