Hirdetés

Hírek és érdekességek az ATI világából

Lapunk mai hírében beszámolt arról, hogy a kanadai ATI Technologies legújabb Radeon videokártyájával ki kívánja köszörülni a tekintélyén elmúlt hónapokban keletkezett csorbát. A beszámoló óta két friss hír is érkezett a vállalat háza tájáról, melyet most a konkurens tegnapi összefoglalójának mintájára ezúttal zanzásítva tárunk az olvasók elé.

Elnöki búcsú

Húsz esztendő után leköszön az ATI Technologies alapító-elnöke Kwok-yuen Ho – írja testvérlapunk, az it.news. Az új elnök James Fleck lesz, aki Dave Orton vezérigazgatóval közösen irányítja majd a céget, jóllehet tényleges hatalma elsősorban ez utóbbi vezetőnek lesz. A beszámoló szerint a korábbi elnök visszavonulásának okaként elsősorban családi, illetve magánéleti szempontokat említett, a döntés hátterében azonban ennél alighanem több állhat.

Ho az utóbbi években kénytelen volt a háttérben meghúzódni a kanadai pénzügyi hatóságok miatt; mint ismeretes az elnököt bennfentes kereskedelemmel, vagyis belső információkkal való tőzsdei visszaéléssel gyanúsították, amikor egy 2000 májusi kedvezőtlen pénzügyi jelentés nyilvánosságra kerülése előtt megkérdőjelezhető módon adta, illetve ajándékozta el társasági részvényei egy részét.

Váltás a gyártástechnológiában is

A hírek szerint Ho visszavonulásának nincs köze a vállalat PC-s komponensüzletágát az utóbbi hónapokban ért sorozatos kudarcokhoz, így elsősorban az új generációs Radeon X1000 széria piaci bevezetését érintő fiaskókhoz. Bár az R520-as, RV530-as és RV515-ös típusjelzésű GPU-k gyártásával kapcsolatban több probléma is felmerült, tajvani gyártók szerint a jövő év elején érkező, 90 nm-es eljárással készülő következő generációs R580 csúcsprocesszor, illetve a 80 nm-es gyártástechnológiával debütáló RV560, RV535 és RV505 GPU-k tesztgyártása a tervezett ütemben halad. A DigiTimes híroldal értesülése szerint az új csúcsvezérlő már nagyobb mennyiségben is hozzáférhető – ám a kártyához egyelőre csak a kiválasztottak, illetve a kanadai gyártó partnerei juthatnak hozzá tesztelési célzattal.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ATi

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés